Dostupni linkovi

Rijad oslobodio tri saudijska pisca, ostali još u pritvoru


Aktivisti za ljudska prava traže oslobađanje saudijskih aktivista i intelektualaca iz saudijskih zatvora ispred Veleposlanstva Saudijske Arabije u Mexico Cityju, fotoarhiv
Aktivisti za ljudska prava traže oslobađanje saudijskih aktivista i intelektualaca iz saudijskih zatvora ispred Veleposlanstva Saudijske Arabije u Mexico Cityju, fotoarhiv

Saudijska Arabija oslobodila je tri osobe privedene u najnovijem valu uhićenja kako bi suzbila slobodu izražavanja, priopćila je u četvrtak londonska saudijska skupina ALQST, ali još nekoliko ih je ostalo u pritvoru.

Oslobođeni su bankar i izdavač Suleiman al-Saikhan, bivši bloger Fuad al-Farhan, koji je kasnije pokrenuo malo poduzeće, i Bader al-Rashed, novinar koji je radio na jednoj od vladinih reformskih inicijativa, objavio je ALQST.

Ovi muškarci su bili među najmanje osam osoba koje je policija ovog mjeseca u civilu izvela iz svojih domova. Razlog je bio nejasan, jer se ne smatraju aktivistima fronte, iako su neki već pisali o ustancima vezanim za Arapsko proljeće 2011. godine.

Ured za komunikacije saudijske vlade nije odgovorio na zahtjev agencije Reuters za komentar o uhićenju.

ALQST je neovisna nevladina organizacija koja nadzire i dokumentira kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Rijad negira da ima političke zatvorenike, ali visoki dužnosnici su rekli kako je praćenje aktivista i potencijalno njihovo zadržavanje potrebno za održavanje društvene stabilnosti.

Saudijska Arabija, koja trenutačno predsjedava Grupom 20, bori se da nadvlada žestoke međunarodne kritike o slučajevima kršenja ljudskih prava, uključujući prošlogodišnje ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, kao i uhićenje aktivista za ženska prava te razorni rat u Jemenu.

Presuda na suđenju uglednom islamističkom propovjedniku Salmanu al-Awdahu, koji je uhićen prije više od dvije godine po optužbama vezanim za terorizam, odgođena je u srijedu (27. studeni) po četvrti put, objavio je njegov sin na Twitteru.

Državni tužitelj traži smrtnu kaznu protiv Al-Awdaha, koji je pritvoren u rujnu 2017. kao odgovor na neuvažavanje neistomišljenika u državi na čelu sa prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom. Tada su uhićeni brojni intelektualci, aktivisti, gospodarstvenici i vladini dužnosnici.

Javni prosvjedi, političke stranke i sindikati zabranjeni su u Saudijskoj Arabiji, u kojoj su mediji pod nadzorom, a kritika upućena kraljevskoj obitelji može dovesti do zatvora.

XS
SM
MD
LG