Dostupni linkovi

Saudijska Arabija osudila 18 osoba zbog mita i prevara


Visoki zvaničnici Saudijske Arabije, ilustrativna fotografija
Visoki zvaničnici Saudijske Arabije, ilustrativna fotografija

Saudijska Arabija osudila je 18 ljudi, uključujući vladine dužnosnike i zaposlenike privatnog sektora, zbog podmićivanja, prevara i zloupotrebe položaja, saopštila je u utorak državna novinska agencija SPA, prenosi Reuters. Optužene osobe nisu identifikovane

Odluka je uslijedila nakon istrage javnog tužitelja koji je predstavio "snažne dokaze" korupcije, objavila je SPA agenvcija.Kazne uključuju zatvor do 16 godina i novčane kazne u ukupnom iznosu od 4 milijuna rijala (1.07 miliona dolara).

Novi šef kraljevske komisije za borbu protiv korupcije obećao je u avgustu da će pokrenuti postupke protiv vladinih zaposlenika nakon velike kampanje prije dvije godine koja je uključivača prinčeve, ministre i poslovne ljude.

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije, princ Mohammed bin Salman, brani antikorupcijsku akciju koju vodi od 2017. godina nazivajući je "šok terapijom" u nastojanju da popravi najveću arapsku ekonomiju ali i transformirati saudijsko društvo.

Kritičari s druge strane smatraju da je sve ovo igra moći bin Salmana, defacto lidera Saudijske Arabije kojom on pokušava uzdrmati svoje političke rivale.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG