Dostupni linkovi

Predsjednik Zimbabvea namjerava ukinuti subvencije za žito


Istovar žita
Istovar žita

Vlada predsjednika Zimbabvea Emmersona Mnangagwe ukinuće subvencije za žito sljedeće godine, što će, kako se navodi, zaštititi siromašne građane od porasta cijena hrane, izvijestili su u četvrtak državni mediji te zemlje, javlja Reuters.

Zemlja proživljava svoju najgoru ekonomsku krizu ovog desetljeća, obilježenu rastućom inflacijom i nedostatkom hrane, goriva, lijekova i električne energije.

Polovini stanovništva Zimbabvea potrebna je pomoć u hrani nakon razorne suše u toj regiji južne Afrike, pogoršane ekonomijom za koju se očekuje da će ove godine pasti za 6,5 posto.

Zimbabveska poljoprivredna agencija otkupljuje žito od poljoprivrednika i plasira na tržište po subvenciranim cijenama, što je koštalo riznicu desetaka milijuna američkih dolara. Vlada je planirala ukloniti subvenciju u svom proračunu za 2020. godinu.

Ukidanje vladine subvencije za žito dovelo bi da vreća kukuruznog brašna od 10 kg, koje u toj zemlji košta 102 zimbabvejskih dolara (oko 6,30 američkih dolara), sada iznosila 60 dolara u Zimbabveu, u zemlji s 90-postotnom nezaposlenošću.

Prošli tjedan vlada je prestala s kontrolom uvoza kukuruza i pšeničnog brašna kako bi pokušala spriječiti nestašicu hrane.

XS
SM
MD
LG