Dostupni linkovi

Kina traži od Trampa da uloži veto na zakon o Hongkongu


Američki predsednik Donald Tramp i kineski predsednik Si Đinping u Pekingu 2017.
Američki predsednik Donald Tramp i kineski predsednik Si Đinping u Pekingu 2017.

Kina zahteva od predsednika SAD Donalda Trampa da stavi veto na zakon kojim se podržavaju ljudska prava u Hongkongu, a koji je Senat SAD juče odobrio, prenosi agencija AP.

Ponovili su da će preduzeti "snažne kontramere" ukoliko se zakon usvoji.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je da Hongkonški zakon o ljudskim pravima i demokratiji podriva i interese Kine i interese SAD u toj poluautonomnoj teritoriji.

Zakonom je predviđeno da SAD svake godine potvrđuju visok stepen autonomije Hongkonga kako bi opravdao poseban trgovinski status te teritorije, kao i sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima ako bi suzbijali slobode na toj teritoriji.

Hongkonški zakon o ljudskim pravima i demokratiji sada ide u Predstavnički dom, a Bela kuća je nagovestila ranije da će Tramp potpisati zakon.

Kina je ranije upozoravala i ostale zemlje da se ne mešaju, navodeći da je situacija u Hongkongu njena unutrašnja stvar, te je kao odgovor obećala još uvek neodređene kontramere.

Protesti koji u Hongkongu još uvek traju izbili su početkom juna zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje gradjanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

XS
SM
MD
LG