Dostupni linkovi

Hrvatski nastavnici se izjašnjavaju o ponudi vlade, štrajk nastavljen


Sa protesta nastavnika i učitelja u centru Zagreba, 25. novembar
Sa protesta nastavnika i učitelja u centru Zagreba, 25. novembar

Hrvatski nastavnici i učitelji u štrajku u sredu i četvrtak (27. i 28. novembar) će se na referendumu izjašnjavati o vladinoj ponudi za ponudi za prekid štrajka koji traje već više od mesec dana.

Posle maratonskih pregovora između Vlade i sindikata, koji su završeni u utorak, premijer Andrej Plenković rekao je da vlada nudi postupno povećanja plata od 10,4 odsto kroz etape, ali ne i povećanje koeficijenta složenosti poslova od 6,11 odsto, što učitelji i nastavnici traže.

Tako bi se, ukoliko bi na referendumu zaposleni u obrazovanju prihvatili vladin predlog, od 1. decembra kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru plate povećale za tri odsto i za jedan odsto od 1. juna iduće godine.

Uz to bi sve javne i državne službe dobile dodatak od šest odsto na platu, ali u tri etape - po dva odsto u januaru, junu i oktobru.

"Očekujemo da će, nakon što sindikati sprovedu odgovarajuće procedure, doći do okončanja štrajka i da će krenuti škole od petka", rekao je Plenković i najavio da bi se o koeficijentima pregovaralo posle izbora, kako ne bi bilo politizacije.

Predstavnik sindikata Branimir Mihalinec rekao je da to nije ono što sindikati traže, ali da će sve prepustiti članstvu, jer se radi o njihovim platama.

Prošlu ponudu vlade nastavnici su odbili na referendumu.

Pregovori sa sindikatima usledili su posle velikog protesta učitelja i nastavnika u ponedeljak u Zagrebu na kojem se okupilo više od 30.000 ljudi. Oni su izneli zahtev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova i dostojanstvom nastavnika.

Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama traje od 10. oktobra kada je vlada odbila zahteve školskih sindikata, a posle cirkularnog štrajka u okviru kojeg su samo povremeno štrajkovale sve škole. Od prošlog utorka odvija se opšti štrajk i nema nastave.

Od početka protesta vlada nije želela da pregovara sa sindikatima o povećanju koeficijenata, već im je nudila povećanja plata kroz povećanje osnovice.

Uz nastavnike je stalo i više od 50 drugih sindikata, ali i brojne organizacije civilnog društva, pojedinci iz javnog i političkog života, kao i roditelji okupljeni u grupe podrške na društvenim mrežama.

XS
SM
MD
LG