Dostupni linkovi

Gojković: Sve institucije da pojačaju aktivnosti na suzbijanju nasilja


Maja Gojković

Predsednica Skupštine Srbije Maje Gojković izjavila je danas da je neophodno da sve institucije pojačaju aktivnosti na suzbijanju nasilja, podršci žrtvama i ohrabrivanju žrtava da nasilje i nasilnike prijave.

Ona je u saopštenju povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama podsetila da je od početka godine u Srbiji ubijeno 28 žena, kao i da u više od polovine slučajeva nasilje u porodici nije bilo prijavljeno.

"Borba protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici ostaje jedan od prioritetnih ciljeva našeg društva. Posebnu pažnju je potrebno posvetiti sprečavanju i zaštiti od nasilja žena na selu, starijih žena i pružanju podrške i pomoći za njihovo osamostaljivanje", istakla je Gojković.

Dodala je da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je utvrdio jasne instrumente za borbu protiv tog oblika nasilja i bolju koordinaciju državnih organa, kao i njihovu obučenost da prepoznaju nasilje prema ženama, doneo pomake, ali je važna njegova potpuna i dosledna primena i u narednom periodu.

"Pred nama je donošenje i novog zakona o rodnoj ravnopravnosti, na oosnovu najboljih praksi zemalja u regionu i iskustva drugih evropskih država, čiji je važan segment posvećen i suzbijanju nasilja nad ženama", navela je predsednica Skupštine Srbije i apelovala na sve građane da prijave nasilje kada ga primete i da ne okreću glavu.

XS
SM
MD
LG