Dostupni linkovi

Gantz predlaže vladu jedinstva sa Netanyahuovim Likudom


Benny Gantz

Glavni politički suparnik premijera Izraela Benjamina Netanyahua Benny Gantz predložio je vladu nacionalnog jedinstva sa Netanyahuovim konzervativnim Likudom koju bi on predvodio.

Taj lider saveza partija centra Plavo i bijelo rekao je da bi on bio na čelu vlade dvije godine i onda bi premijer u naredne dvije godine bio Netanyahu ako bude oslobođen optužbi za korupciju.

Gantz je ocijenio da je to "jedini način da se izbjegnu nepotrebni izbori koje niko ne želi".

To je Gantzova prva konkretna ponuda za prevazilaženje političkog zastoja u Izraelu otkako je vrhovni tužilac u četvrtak objavio da će Netanyahu biti optužen, konstatuje AP.

Netanyahu trenutno predvodi prelaznu vladu nakon dvije runde parlamentarnih izbora poslije kojih nije obrazovana vladajuća koalicija.

Sva ranija nastojanja da se postigne dogovor o podjeli vlasti između dvije najveće partije nisu urodila plodom, a Netanyahu se zarekao da će ostati na funkciji.

Izraelski mediji navode da je Gantz u obraćanju novinarima u subotu optužio Netanyahua da narod Izraela drži kao taoce zbog svojih pravnih problema i rizikuje da izbijanje unutrašnjeg rata samo da bi ostao na vlasti.

Gantz, bivši komandant izraelske vojske, je takođe kritikovao Netanyahua što je optužio tužioce da su pokušali udar protiv njega.

"Nijedan izraelski lider, desničar ili ljevičar, nije se nikada usudio da pomisli da država njemu pripada, da bez njega nema pravo da postoji. Država Izrael i narod Izraela nisu privatno vlasništvo nijednog lidera", rekao je Netanyahuov rival.

Netanyahu je optužbe za korupciju označio kao lov na vještice i kritikovao policiju i tužioce tokom čitave istrage.

XS
SM
MD
LG