Dostupni linkovi

Potpredsjednik Crvenog krsta u posjeti Vučjaku, traži zatvaranje kampa


Predstavnici Crvenog krsta u posjeti Vučjaku
Predstavnici Crvenog krsta u posjeti Vučjaku

Potpredsjednik Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca Kerem Kinik obišao je u četvrtak prihvatni kamp „Vučjak“ nadomak Bihaća.

On je apelovao na nadležne državne institucije da što hitnije zatvore kamp i izmjeste migrante koji ovdje borave u uvjetima, kako je rekao, koji nisu dostojni čovjeka.

U kampu „Vučjak“ trenutno boravi oko 700 migranata kojima su volonteri Crvenog krsta grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona podijelili deke, toplu odjeću i sredstva za higijenu.

Predstavnici Evropskog vijeća i Evropske komisije pozvali su 14. novembra na hitno zatvaranje kampa “Vučjak” i relokaciju migranata na lokacije sa adekvatnim smještajem.

U Evropskom parlamentu održana je rasprava o migrantskoj situaciji u BiH, gdje je finska ministrica vanjskih poslova, Tytti Tuppurainen, u ime predsedavajuće EU izrazila zabrinutost činjenicom što su postojeći prijemni kapaciteti u Bosni i Hercegovini “u velikoj mjeri nedovoljni”.

Ona je upozorila da, bez obzira na to što EU nastavlja da prati stanje na terenu i pokušava da pomaže, od ključne je važnosti da lokalne i nacionalne vlasti BiH obave svoj dio posla i kontrolišu situaciju.

Evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulous je ocijenio da su uslovi u kampu “Vučjak” nepodnošljivi.

“Ne možemo prihvatiti neprestani transfer migranata i izbjeglica na potpuno neprimjerenu lokaciju ‘Vučjak’, gdje su oni izloženi ozbiljnom riziku zbog nedostatka vode, sanitacije, skloništa i zaštite”, upozorio je evropski komesar za unutrašnja pitanja i poručio da EU neće dodijeliti finansijsku pomoć za ovu lokaciju.

Konvoj pomoći za migrante u 'Vučjaku'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

XS
SM
MD
LG