Dostupni linkovi

Tusk, novi predsjednik EPP: Odluka o Orbanovoj stranci u januaru


Tusk na Kongresu EPP u Zagrebu
Tusk na Kongresu EPP u Zagrebu

Novi predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) Donald Tusk izjavio je u Zagrebu da bi početkom iduće godine mogao donijeti odluku o Fideszu, vladajućoj mađarskoj stranci suspendovanoj zbog kršenja demokratskih standarda.

"Odluku o tome namjeravam donijeti krajem janauara", izjavio je Tusk na konferenciji za novinare.

Isključio je mogućnost da u EPP uđe Liga, stranka talijanskog desničarskog vođe Mattea Salvinija.

"I moja mašta ima granica", rekao je Tusk.

Konzervativni evropski blok suspendovao je Fidesz u martu i osnovao tročlanu komisiju čiji izvještaj se očekuje do kraja decembra.

Mađarski premijer Viktor Orban, predsjednik Fidesza, u gotovo deset godina na vlasti često se razilazio s Briselom, na primjer zbog odbijanja da prihvati migrantske kvote, a kritikovan je i zbog nastojanja da kontroliše medije, pravosuđe i akademsku zajednicu.

EPP zbog suspenzije nije pozvao Orbana na kongres u Zagrebu na kojem je Tusk u srijedu izabran za novoga predsjednika krovne evropske stranke desnog centra.

Upozorenja sa Kongresa

Odlazeći predsjednik Joseph Daul, na otvaranju dvodnevnog kongresa EPP, u srijedu u Zagrebu je rekao da Evropa mora preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke.

"Ako u šest država Zapadnog Balkana ne uvedemo stabilnost, uvešćemo nestabilnost", poručio je Daul, naglasivši kako neotvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom smatra "velikom greškom".

Domaćin Kongresa, hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je na skupu kao svoje prioriteta u radu naveo "ispravljanje nepravde prema Sjevernoj Makedoniji i Albaniji" i demografsku revitalizaciju, koja muči pola država članica Eeropske unije.

XS
SM
MD
LG