Dostupni linkovi

Maul: Ako ne uvedemo stabilnost, uvest ćemo nestabilnost


Kongres EPP u Zagrebu traje dva dana
Kongres EPP u Zagrebu traje dva dana

Europa mora preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke. Ako u šest država Zapadnog Balkana ne uvedemo stabilnost, uvest ćemo - nestabilnost, poručio je danas, u uvodnom govoru na Kongresu Europske pučke stranke (EPP) u Zagrebu dosadašnji predsjednik stranke Joseph Daul, naglasivši kako neotvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom smatra "velikom greškom".

Domaćin Kongresa, hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, kazao je potom kako "politička obitelj pučana predstavlja obitelj zajedničkih vrijednosti".

Plenković kao svoje prioritete na ovom skupu ističe "ispravljanje nepravde prema Sjevernoj Makedoniji i Albaniji" i demografsku revitalizaciju, koja muči pola država članica Europske unije. On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Daulom pred početak Kongresa podsjetio tko je za, a tko protiv početka pristupnih pregovora sa te dvije zemlje.

"Bila je greška što nije bio postignut konsenzus na Europskom vijeću da se otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. To je moj stav, stav hrvatske Vlade i HDZ, ali i stav cijele Europske pučke stranke. Ono što bih rekao kao čelnik HDZ-a: malo je bizarno da dvije socijalističke vlade - ona u Tirani i ona u Skopju - budu blokirane od socijalističkih i liberalnih vlada, neću reći kojih. Dok su svi pučani bili za", podsjetio je Plenković.

Daul je na toj konferenciji za novinare poručio i da razumije mržnju kao nasljeđe rata kod hrvatskog naroda, ali da je valja prevladati.

Važan politički događaj

Europska pučka stranka najsnažnija je politička grupacija na europskoj razini. Na kongresu se okupilo preko 2.000 izaslanika iz četrdesetak država.

"Radi se o važnom političkom događaju, jednom od najvećih političkih skupova ikada održanih u Hrvatskoj, ali i događaju jako važnom za Europsku pučku stranku", kaže za naš program o kongresu pučana komentator Večernjeg lista Denis Romac.

Romac: 'Radi se o važnom političkom događaju, jednom od najvećih političkih skupova ikada održanih u Hrvatskoj'
Romac: 'Radi se o važnom političkom događaju, jednom od najvećih političkih skupova ikada održanih u Hrvatskoj'

Iako već nekoliko ciklusa upravo pučani daju iz svojih redova predsjednika Europske komisije, njima, kao i lijevom centru utjecaj pada, dok jačaju zeleni i krajnja desnica.

"U tom kontekstu je ovaj skup u Zagrebu iznimno važan za Europsku pučku stranku, jer pučani moraju resetirati svoj politički program. Moraju naći da ponovno pronađu način da dopru do šireg biračkog auditorija, ako i u budućnosti žele ostati relevantna politička snaga na europskoj pozornici", procjenjuje Romac.

Sjeverna Makedonija i Albanija kolateralne žrtve

Zato je jedan od dva panela na Kongresu posvećen upravo ekologiji kao novom strateškom cilju europskih pučana.

Drugi je panel posvećen zapadnom Balkanu, oko čega Romac tvrdi da su Sjeverna Makedonija i Albanija postale kolateralne žrtve sukoba europskih socijalista, konkretno francuskog premijera Emmanuela Macrona sa europskim pučanima, gdje je on blokiranjempristupnih pregovoraosporio europsku perspektivu državama zapadnog Balkana.

"U slučaju da ne postoji ova mrkva u obliku obećanog članstva u EU, ako to dakle više ne bude funkcioniralo u narednom razdoblju, mislim da će to dovesti do regresije ne samo u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, nego i u ostalim zemljama koje se nadaju članstvu u Europskoj uniji", upozorava Romac.

Kongres pučana u Zagrebu odvija se bez čelnika mađarskog Fidesza Viktora Orbana, čija je stranka suspendirana zbog nepoštivanja vladavine prava, i bez čelnika srpskih naprednjaka Aleksandra Vučića koji je, među ostalim, naveo da ne želi svojim dolaskom dodatno otežati položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

Danas se bira novog predsjednika, gdje je jedini kandidat Donald Tusk, deset potpredsjednika, glavnog tajnika i rizničara. Današnje zasjedanje zaključit će izlaganja njemačke kancelarske Angele Merkel, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i novoizabrane predsjednice Europske komisije Ursule van der Leyen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG