Dostupni linkovi

Švedska odustaje od istrage Assangea zbog optužbi za silovanje


Jullian Assange, arhivska fotografija

Švedska tužiteljica saopštila je u utorak da, nakon preispitivanja dokaza, neće nastaviti sa istragom o navodnom silovanju koje je počinio osnivač WikiLeaksa Julian Assange.

"Održavam ovu konferenciju za novinare kako bi vam saopštila da odustajem od preliminarne istrage", saopštila je zamjenica glavnog tužioca Eva-Marie Persson, prenosi Reuters.

Assange koji se trenutno nalazi u zatvoru u Londonu više puta je negirao optužbe za silovanje koje su protiv njega podnesene 2010. godine.

Švedska je početkom maja ove godine ponovo otvorila istragu o optužbi za silovanje protiv Assangea. Istraga je obnovljena na zahtjev odvjetnika navodne žrtve.

Assange je negirao optužbe, a da bi izbjegao izručenje Švedskoj 2012. godine sklonio se u ambasadu Ekvadora u Londonu i dobio azil.

Međutim, azil mu je ukinut u aprilu ove godine nakon čega je uhapšen.

Nakon što je uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu, osnivač WikiLeaksa Julian Assange proglašen je krivim na sudu za prekršaje zbog kršenja uslova kaucije, nepojavljivanja na sudu 2012. godine.

Assange trenutno služi kaznu zatvora od 50 sedmica u Londonu zbog kršenja uslova kaucije a Sjedinjene Države su također zatražile njegovo izručenje zbog 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude u SAD osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu višedecenijska kazna zatvora.​

Saslušanje o tome da li će biti izručen Sjedinjenim Državama bit će održano u februaru sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG