Dostupni linkovi

Sud u Strazburu odbio tužbu štediša iz BiH


Protest korisnika kredita u švicarskim francima u Banjoj Luci, arhivska fotografija
Protest korisnika kredita u švicarskim francima u Banjoj Luci, arhivska fotografija

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je tužbu bosanskohercegovačkih štediša protiv Slovenije i Bosne i Hercegovine za nadoknadu novca iz štednje u bivšoj Ljubljanskoj banci.

Tim činom nekoliko hiljada bosanskohercegovačkih prijeratnih štediša Ljubljanske banke ostali su trajno bez svog novca, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini.

„Radi se o novcu u iznosu oko 30. miliona eura sa kamatama, a pogođenih ljudi ovom odlukom je blizu sedam hiljada vlasnika i nasljednika računa. Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da se novac nalazi u Sloveniji i da ga ta država zadržava. Dakle, mi štediše više nemamo efikasan pravni lijek, ni u BiH ni u Sloveniji, a eto nismo mogli dobiti ni efikasan pravni lijek ni u Strazburu“, kaže Omersoftić.

Obrazloženje suda je da apelanti nisu iscrpili sve pravne lijekove, a prije svega, nisu se obratili sudovima u Sloveniji.

"Odluka Evropskog suda je da on ne može prihvatiti predstavke štediša iz Bosne i Hercegovine, kojima je Slovenija odbila vratiti štednju, iako po presudi Evropskog suda u slučaju Ališić, Slovenija je bila dužna nama vratiti štednju, ali za oko sedam hiljada vlasnika računa je odbila i nije vratila novac. U takvim uvjetima Slovenija je tražila da mi svoje pravo dokazujemo pred slovenačkim sudovima. Međutim, da biste prošli cijeli sudski proces morate angažirati slovenačke advokate, za šta štediše nisu imale novaca“, objašnjava Omersoftić.

Predsjednica Udruženja štediša u BiH Amila Omersoftić kaže da su štediše pokušale proći proceduru pred Vrhovnim sudom Slovenije, ali su odbijene, a odbijeni su i pred Ustavnim sudom u Sloveniji zbog formalnih razloga, jer nisu angažovali slovenačkog advokata u tom postupku, što je po zakonu Slovenije uslov za podnošenje apelacije.

XS
SM
MD
LG