Dostupni linkovi

U Mostaru baklje za 'Herceg-Bosnu' i Vukovar


Paljenje svijeća u Vukovarskoj ulici, Mostar
Paljenje svijeća u Vukovarskoj ulici, Mostar

U organizaciji Hrvatske kulturne zajednice (HKZ) Troplet, u ponedjeljak uveče (18. novembar), ispod tridesetmetarskog križa na vrhu brda Hum koje dominira Mostarom, upaljeno je 28 baklji.

Baklje su zapaljene u čast, kako je ranije najavljeno na društvenim mrežama, "28. obljetnice Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i 28 godina od pada Vukovara".

Bakljada je upriličena tačno u 25 minuta do 8 sati, u spomen na 25. august 1991., kada je – kako su saopćili organizatori – "počela agresija na grad Vukovar".

To je samo jedna u nizu manifestacija širom Hercegovine, kojima se paljenjem svijeća na gradskim trgovima, u mjestima sa hrvatskom većinom, obilježava godišnjica osnivanja tzv. HZ HB, te pada Vukovara.

U Vukovarskoj ulici u Mostaru, okupljeni građani upalili su svijeće i time "odali počast žrtvi Vukovara, Škabrnje i svih stratišta te svih poginulih u Domovinskom ratu".

Tokom dana, saopćenjem za javnost oglasila se vodeća hrvatska stranka u BiH, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, koja je uz ostalo ustvrdila da je "Herceg Bosna... sinonim opstojnosti u BiH za vrijeme agresije", ali da se "i danas naziva zločinačkom tvorevinom".

Presuda Haškog tribunala, dodaje se u saopćenju, "nije usmjerena protiv ideja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, niti je Haški sud osudio Herceg-Bosnu, osudio je šest dužnosnika, sa čijom se političkom konstrukcijom zajedničkog zločinačkog poduhvata nikada nitko ne smije složiti".

Bakljada na brdu Hum, Mostar
Bakljada na brdu Hum, Mostar

Nešto ranije, iz Udruženja logoraša Mostara je za Radio Slobodna Evropa saopćeno kako se manifestacijama, kojima se obilježava osnivanje tzv. "Herceg-Bosne" potpuno ignorira presuda Haškog tribunala čelnicima "Herceg-Bosne" za udruženi zločinački poduhvat.

"To je šamar svim žrtvama koje su prošle kroz torture, logore i kroz sve patnje, kroz koje su žrtve prošle, a sve zahvaljujući jednom projektu koji je ustvari želio da etnički očisti jedan prostor, to jest prostor Hercegovine. Međutim, u tome nisu uspjeli, a samim tim to dokazuje i donesena presuda od strane Haškog tribunala", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Udruženja logoraša Mostara, Emir Hajdarović.

Hajdarović je dodao i da se presuda Haškog suda šesterici političkih i vojnih lidera "Herceg-Bosne" za Udruženi zločinački poduhvat (UZP) potpuno ignorira.

Takozvana Hrvatska Republika Herceg-Bosna (osnovana kao Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, 18. novembra 1993.) bila je samoproglašena, međunarodno nepriznata paradržava od 1991. do 1994., koju je osnovao politički i vojni vrh (Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatsko vijeće obrane, HDZ BiH i HVO).

Proglasio ju je prvi predsjednik Mate Boban 28. augusta 1993. godine, donošenjem odluke o uspostavi i proglašenju Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

"Hrvatska Republika Herceg-Bosna" ukinuta je potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma u februaru 1994. godine.

XS
SM
MD
LG