Dostupni linkovi

Energetska zajednica: Elektrane na Balkanu teško ispunjavaju ciljeve


Termoelektrana u Tuzli
Termoelektrana u Tuzli

Elektrane na ugalj na Balkanu teško ispunjavaju ciljeve u vezi sa planiranim smanjenjem emisije gasa, navodi se u izvještaju organizacije Energetska zajednica.

Godišnji izvještaj Sekretarijata Energetske zajednice, koji je objavljen 18. novembra, pokazuje da se nijedna strana koja koristi ugalj u energetici ne pridržava ograničenja koja su postavljena u okviru državnih planova za smanjenje emisija u okviru direktive o velikim postrojenjima za sagorijevanje kada je riječ o najmanje jednom od tri zagađivača okoline.

Iz Zajednice ističu da Kosovo ne ispunjava uslove ni za jedan od zagađivača, a da su Bosna i Hercegovina te Sjeverna Makedonija prešle ograničenja kada se radi o emisiji sumpor-dioksida i prašine.

"Uslijed nedostatka usvajanja državnog plana za smanjenje emisija u Srbiji, velika postrojenja za sagorijevanje moraju da se pridržavaju ograničenja iz direktive, što kod većine fabrika nije slučaj", ističe se u dokumentu.

Pročitajte: Otvorena malteška vjetroelektrana kod Ulcinja

Sekretarijat procjenjuje da će veliki broj elektrana koje moraju da smanje obim rada nakon 31. decembra 2023. već sljedeće godine dostići 20.000 radnih sati i uslijed toga biti zatvorene, ukoliko ne smanje emisije zagađivača.

U izvještaju se procjenjuje da bi elektrana u Pljevljima u Crnoj Gori sljedeće godine mogla biti zatvorena ukoliko se ne preduzmu tehničke mjere da se smanje emisije zagađivača, dok isto prijeti elektrani u Tuzli, koja bi istu sudbinu mogla da doživi do maja 2021. godine.

Tri elektrane u Srbiji mogla bi da dostignu 20.000 radnih sati do decembra 2023. godine.

XS
SM
MD
LG