Dostupni linkovi

Vladar Kuvajta otpustio sina iz vlade


Sabah al-Ahmad al-Sabah (desno)

Vladar Kuvajta, emir Sabah al-Ahmad al-Sabah smenio je svog sina i još jednog ministra u Vladi nakon njihovih javnih međusobnih optužbi za korupciju i naložio premijeru da sastavi novu Vladu.

Emir Sabah je to naredio samo nekoliko dana pošto je Vlada podnela ostavku zbog istrage u odvojenom slučaju.

Premijer Džaber al-Mubarak al-Sabah, na toj funkciji od 2011, zatražio je od šefa države da ga oslobodi dužnosti formiranja nove Vlade.

Monarh je otpustio i svog sina Nasera al-Sabaha, ministra odbrane, i ministra unutrašnjih poslova Haleda al-Sabaha, koji su izneli javne optužbe na račun onog drugog. Naser al-Sabah je izjavio da je otkrio da je 790 miliona dolara pronevereno dok je sadašnji ministar unutrašnjih poslova bio ministar odbrane.

Šeik Naser želi da njegov prethodnik na mestu ministra odbrane i još pet najviših funkcionera u ministarstvu budu optuženi za navodnu proneveru.

Redovni parlamentarni izbori u Kuvajtu se očekuju za godinu dana.

Ministarstvo pravde je zabranilo lokalnim medijima da izveštavaju o slučaju pronevere. Navedeno je da će suđenje biti zatvoreno za javnost i da nijedna informacija vezana za njega ne treba da bude izneta u medijima, bilo tradicionalnim ili na društvenim mrežama.

Naser al-Sabah nije u liniji naslednika prestola, ali je njegovo imenovanje za ministra odbrane privuklo pažnju jer je do toga došlo nakon što je saudijski kralj Salman imenovao svog sina Mohameda bin Salmana za ministra odbrane pre nego što je promenio redosled nasleđivanja i proglasio ga za prestolonaslednika.

XS
SM
MD
LG