Dostupni linkovi

Saudijske špijunske igre i problemi privatnosti na Tviteru


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Američke vlasti su prvi put otkrile da Saudijska Arabija sprovodi špijunske operacije na teritoriji SAD. Slučaj je, međutim, ponovo ukazao na ranjivost privatnosti na društvenim mrežama pošto su saudijski špijuni u kompaniji Tviter imali pristup podacima kritičara režima u Rijadu.

Optužbe protiv bivših radnika Tvitera (Twitter) da su špijunirali za Saudijsku Arabiju ukazale su prvi put da na američkoj teritoriji blizak saveznik Vašingtona sprovodi obaveštajne operacije, ali i ponovo istakle probleme sa zaštitom privatnosti na društvenim mrežama, pišu svetski mediji.

'Član 1 kraljevske porodice'

Ministarstvo pravde SAD optužilo je u sredu dva bivša radnika Tvitera da su špijunirali za Saudijsku Arabiju preko pristupa informacijama disidenata koji su koristili tu platformu, što je prvi put da su federalni tužioci javno optužili tu kraljevinu da ima agente u SAD, piše Vašington post (The Washington Post).

Slučaj ističe problem stranih sila koje koriste američke društvene medije da identifikuju kritičare i suzbiju njihove glasove, dok, dodaje list, podstiče zabrinutost o mogućnostima Silicijumske doline da štiti privatne informacije disidenata i drugih korisnika od represivnih vlada.

Jedan od uključenih u saudijsku operaciju, prema sudskim spisima, blizak je saradnik prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, za kojeg je CIA zaključila da je verovatno naložio ubistvo novinara i kritičara režima u Rijadu Džamala Kašogija u Istanbulu prošle godine.

Optužnica je usledila posle hapšenja jednog od bivših radnika u Tviteru, Ahmada Abuamoa, državljanina SAD koji je navodno u ime vlade u Rijadu špijunirao naloge tri korisnika. Drugi bivši radnik Tvitera, saudijski državljanin Ali Alzabarah, optužen je da je 2015. pristupio ličnim informacijama više od 6.000 naloga Tvitera. Jedan od tih naloga je pripadao istaknutom disidentu Omaru Abdulazizu, koji je kasnije bio blizak Kašogiju.

Tužioci su naveli da je za špijuniranje optužen i saudijski državljanin Ahmed Almutairi, koji je posredovao između saudijskih zvaničnika i radnika Tvitera. Za optužene se navodi da su sarađivali sa saudijskim zvaničnikom koji je vodio humanitarnu organizaciju princa Mohameda koji je u dokumentima označen kao "Član 1 kraljevske porodice".

Tviter je otkrio da je Alazabarah neodobreno pristupio privatnim podacima zbog čega ga je suspendovao krajem 2015. godine, navodi Rojters (Reuters), ali ukazuje da se to dogodilo tek pošto je optuženi došao do informacija sa 6.000 naloga, među kojima su 33 za koje su saudijske vlasti Tviteru uputile zvaničan zahtev o korisnicima.

Veze sa zaposlenim u Tviteru je negovao Bader Al Asaker, blizak savetnik princa Mohameda koji sada, pored humanitarne organizacije, vodi i prestolonaslednikovu privatnu kancelariju.

Većina špijunske operacije, ukazuje Rojters, dogodila se 2014. i 2015. kada je Mohamed bin Salman bio u usponu na saudijskom dvoru.

'Autoritarni režim brine zbog Tvitera'

Optužnica označava prvi put da je kraljevina, koja ima dugogodišnje veze sa SAD zbog njenih ogromnih rezervi nafte i regionalnih bezbednosnih aranžmana, optužena za špijuniranje u Americi, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press).

Saudijska Arabija, pod kraljem Salmanom i njegovim sinom prestolonaslednikom Mohamedom, agresivno je ućutkivala i pritvarala kritičare vlade, iako je, kako dodaje AP, konzervativna kraljevina pokrenula reforme koje su omogućile ženama da voze ili otvaranje bioskopa.

Optužnica otkriva dokle je saudijska vlada spremna da ide da bi kontrolisala protok informacija na Tviteru, rekao je Adam Kugl (Coogle), istraživač za Bliski istok u nevladinoj organizaciji Hjuman rajts voč (Human Rights Watch). Tviter je glavno mesto na kojem Saudijci izražavaju svoja stavove i oko trećina od 30 miliona stanovnika te države su aktivni korisnici. Ali, ističe Kugl, slobodna priroda Tvitera je veliki izvor zabrinutosti za autoritarni režim.

Vlada je koristila različite taktike da kontroliše govor i da spreči organizovanje pristalica reformi i drugih, uključujući angažovanje vojske trolova da uznemirava i zastrašuje ljude na internetu, ističe AP, dodajući da je vlada u Rijadu i hapsila korisnike Tvitera.

Visoki savetnik prestolonaslednika Saud al-Kahtani koristio je haštag "Crna lista" protiv kritičara vlade. On je zloslutno 2017. naveo na Tviteru da vlada ima način da otkrije anonimne korisnike Tvitera. Al-Kahtani je, ukazuje AP, posle bio kažnjen zbog uloge za koju se sumnja da je imao u organizovanju brutalnog ubistva Kašogija.

Pokušaji saudijske vlade da kontroliše Tviter odrazili su šire mere protiv kritičkih mišljenja u kraljevini, gde vlasti progone aktivistkinje za ženska prava ili sveštenike, dok su zatvarale bogate porodice u antikorupcijskoj kampanji koja se smatra borbom za moć, ističe Volstrit džurnal (The Wall Streat Journal).

U prethodnih godinu dana Tviter je suspendovao niz saudijskih naloga i pokušao da suzbije orkestriranu kampanju dezinformisanja saudijske vlade, ukazuje američki list.

Istraživači, dodaje Volstrit džurnal, kažu da sudijska vlada koristi haštagove na platformi da promoviše pozitivne poruke o vladi i da hvali reforme koje pokreće princ Mohamed.

Izazovi zaštite privatnosti

S druge strane, ukazuje Volstrit džurnal, slučaj sa špijuniranjem na Tviteru, poslednji je primer izazova s kojim se suočavaju najveće kompanije društvenih medija u čuvanju podataka korisnika.

Njujork tajms ocenjuje da je optužnica protiv bivših radnika Tvitera postavila pitanje o bezbednosti američkih tehnoloških kompanija koje su već pod lupom zbog širenje dezinformacija i uticanja na javno mnjenje.

Alazabarah je radio u inženjerskom odeljenju Tvitera gde je imao pristup ličnim podacima s naloga miliona korisnika te društvene mreže. Abuamo je bio menadžer za medijska partnerstva i mogao je videti imejlove i telefonske brojeve povezane s nalozima na Tviteru. On je za svoje napore od saudijske vlade dobio najmanje 300.000 američkih dolara i sat vredan više desetina hiljada dolara.

Portparol Tvitera je rekao da ta kompanija uviđa da postoje pokušaji da se podriju njene usluge i da je pristup osetljivim informacijama ograničen na grupu obučenih i proverenih zaposlenih.

SAD imaju tako dominantan položaj u društvenim medijima i tehnologiji da su prirodna meta neprijatelja i partnera koji mogu biti rivali, rekao je Mark Raš (Mark D. Rasch), bivši šef odeljenja za kompjuterski kriminal u Ministarstvu pravde SAD.

Međutim, ističe Njujork tajms, slučaj protiv trojice optuženih, pokazuje da se i iznutra može prodreti u američke tehnološke kompanije koje su atraktivne mete za strane agente.

Gde je Tviter tu je i… Fejsbuk

U sredu, kada je objavljen postupak protiv saudijskih špijuna na Tviteru, kalifornijski državni tužilac Havijer Bisera (Xavier Becerra) je rekao da se zbog pitanja privatnosti više od godinu dana vodi istraga protiv drugog džina društvenih medija - Fejsbuka (Facebook).

Bisera je rekao da se ispituje da li je Fejsbuk prekršio kalifornijski zakon "obmanjivanjem korisnika i lažnim predstavljanjem svojih praksi koje se odnose na privatnost", preneo je Gardijan (The Guardian).

Istraga je uključila i nalog za predaju dokumenata u vezi sa skandalom s kompanijom Kembridž analitika (Cambridge Analytica) u kojem je došlo do neprikladnog rukovanja podacima sa strane treće firme. Gardijan ukazuje da je kancelarija tužilaštva tražila komunikaciju čelnika Fejsbuka o pristupu podacima treće strane.

Istraga je usledila, ističe list, dok je Fejsbuk suočen sa sve većom pažnjom posle niza skandala s privatnošću. U julu je kompanija kažnjena s pet milijardi dolara zbog prekršaja povezanih s Kembridž analitikom, dok je u oktobru šef Fejsbuka Mark Zakerberg (Zuckerberg) bio na višečasovnom saslušanju u Kongresu o predloženoj kriptovaluti Libra. Uz to je u SAD pokrenuto 47 istraga protiv Fejsbuka u vezi s kršenjem antimonopolskih odredbi.

XS
SM
MD
LG