Dostupni linkovi

Vlada Kantona Sarajevo: Besmisleno da se mi bavimo migrantskom krizom


Migranti u redu za hranu u kampu "Vučjak"
Migranti u redu za hranu u kampu "Vučjak"

Vlada Kantona Sarajevo i devet opština iz Kantona Sarajevo smatraju da je besmisleno da se pritisak migrantske krize i generalno migrantska kriza rješava na nivou kantona i lokalnih zajednica.

Oni su na hitnoj sjednici u ponedjeljak Vlade Kantona Sarajevo zatražili od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) da se počne baviti svojim poslom i da preuzme cjelokupnu kontrolu nad migrantskom krizom.

''Nedopustivo je da se ovim pitanjem bave kantonalne vlade ili općinske vlasti. To je kao da se Vijeće ministara bavi domovima zdravlja ili pitanjem kanalizacije u našim ulicama. Ovdje je neophodno da se državni nivo vlasti počne baviti svojim poslom. Mi smo spremni biti dio rješenja, ali samo biti dio jednog velikog sistemskog rješenja", poručio je Malik Garibija, ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica u Vladi Kantona Sarajevo.

Protest Bišćana: Nismo protiv migranata, nego loše organizacije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Vlada Kantona Sarajeva neće prihvatiti rješenja koja podrazumijevaju da se pritisak migrantske krize bude samo na lokalnim zajednicama. Oni od Vijeća ministara BiH traže formiranje više migrantskih kampova u svim dijelovima BiH.

"Spremni smo biti samo dio rješenja kojim se vrši potpuna disperzija migranata na prostoru cijele BiH, sa kampovima kapaciteta do 200 kreveta. Odbacujemo Ad hoc rješenja koja predviđaju nove velike kampove u jednoj ili u nekolicini lokalnih zajednica, čime se usložnjava humanitarna i sigurnosna kriza", rekao je novinarima nakon sjednice ministar Garibija.

Garibija je napomenuo da u Srbiji postoji 18 migrantskih kampova, tako da ne postoji pritisak na jednu oblast, zbog čega je lakše držati humanitarnu, sigurnosnu i zdravstvenu kontrolu.

U zaključcima Vlade KS navedeno je da Vijeće ministara BiH organizuje pojačanu kontrolu istočne granice, zbog ilegalnih migracija, te aktivniji diplomatski angažman sa zemljama iz kojih migranti dolaze , ali i kvalitetniju saradnju sa onim zemljama u koje odlaze.

"Neodgovorno, neplansko i neadekvatno upravljanje migrantskom krizom izlaže riziku same migrante i lokalno stanovništvo. Iz humanih, humanitarnih i sigurnosnih razloga pozivamo Vijeće ministara da prihvati i realizuje zaključke Vlade Kantona Sarajevo i svih devet opština u Kantonu Sarajevo", zaključuje Garbija.

Hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo zakazana je radi realizacije skupštinskih zaključaka donesenih na inicijativu poslanice Bilsene Šahman na 14. radnoj sjednici, održanoj 30. oktobra, koji su se odnosili na rješavanje pitanja smještaja migranata na području Kantona Sarajevo.

Poslanici Skupštine KS naložili su na sjednici održanoj krajem oktobra i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS da odmah zatraži informacije od Ministarstva bezbjednosti BiH u vezi sa prijedlogom da se migranti smjeste u neperspektivne kasarne na području KS (Blažuj, Rajlovac i Semizovac).

U Ljubačama migrante ne žele
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

XS
SM
MD
LG