Dostupni linkovi

EU traži proširenje kapaciteta za migrante u Unsko-sanskom kantonu


Sastanak delegacije EU sa predstavnicima Unsko-sanskog kantona
Sastanak delegacije EU sa predstavnicima Unsko-sanskog kantona

Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) zatražila je od vlasti na području Unsko-sanskog kantona (Vlada i Grad Bihać) proširenje postojećih prihvatnih centara u ovom kantonu tokom zime.

Ovo je saopšteno nakon završenog sastanka predstavnika Evropske komisije u Bosni i Hercegovini sa predsjednikom Vlade Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, u ponedjeljak, u Bihaću.

Stav kantonalne i lokalne vlasti u Unsko-sanskom kantonu je da ne pristaju na ovaj zahtjev, te da traže zatvaranje migrantskih centara ‘Bira’ u Bihaću i ‘Miral’ u Velikoj Kladuši, odnosno da se pod hitno migranti izmjeste iz kampa ‘Vučjak’, na neku lokaciju van Unsko-sanskog kantona.

U Ljubačama migrante ne žele
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00


Ponovljeno je da je neophodno sazvati sastanak svih nivoa vlasti prije početka zime, na kome bi se razgovaralo o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini, kako bi se svim migrantima obezbijedio adekvatan smještaj.

Iz Delegacije je nakon sastanka rečeno i da je do sada potrošeno 18 miliona eura, te da je ostalo još 18 miliona eura za dvije nove lokacije koje je odredila Vlada Federacije BIH.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH odlučila je na telefonskoj sjednici prošle sedmice da ustupi na korištenje Ministarstvu sigurnosti BiH kasarnu Ljubače kod Tuzle i kasarnu Blažuj, u okolini Sarajeva, navodi se u odluci od 11. novembra u koju je Radio Slobodna Evropa imao uvid.

Protest Bišćana: Nismo protiv migranata, nego loše organizacije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

XS
SM
MD
LG