Dostupni linkovi

Istraga o Trampovom opozivu: Zvaničnik Bele kuće svedoči iza zatvorenih vrata


Mark Sendi

Mark Sendi, zvaničnik Bele kuće zadužen za budžet, počeo je svedočenje iza zatvorenih vrata u Predstavničkom domu američkog Kongresa u istrazi o opozivu predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa, objavio je Rojters.

Očekuje se da će Sendi govoriti o stopiranju isporuke američke vojne pomoći Ukrajini.

Sendi, zvaničnik kancelarije, čiji je delokrug rada raspolaganje budžetom, prvi je predstavnik te institucije koji svedoči nakon što su tri zvaničnika odbila obavezujuće sudske pozive da se pojave na sesiji.

Prethodno je tokom nedelje Sendijev advokat objavio da će njegov klijent svedočiti ukoliko za to bude bio izdat obavezujući sudski poziv. Ostalo je nepoznato da li mu je takav poziv poslat i izdat, piše agencija Rojters.

Pritisci predsednika Donalda Trampa na Ukrajinu, u fokusu su istrage koje predvode njegovi politički rivali demokrate, koja pokušava da utvrdi da li je republikanac Tramp zloupotrebio američku spoljnu politiku da bi podrio svoje moguće protivnike na predsedničkim izborima 2020. godine.

Predsednik Tramp je u petak objavio desetine tvitova negativne konotacije tokom svedočenja Mari Jovanovič, bivše američke ambasadorke u Ukrajini, dok je javno svedočila u istrazi o njegovom opozivu.

"Osećala sam se ugroženo zbog Trampovih reči", odgovorila je Jovanovič tokom svedočenja upitana kako je protumačila sve ono što je predsednik Tramp izneo o njoj u julskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Glas Amerike.

Jovanovič je, drugog dana javnog svedočenja koje je prenosila televizija, govorila o metodama borbe protiv korupcije u Ukrajini pre nego što je Trampova administracija smenila sa pozicije ambasadora u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG