Dostupni linkovi

Tramp kritikovao bivšu ambasadorku u Ukrajini


Meri Jovanovič
Meri Jovanovič

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je danas na Tviteru bivšu američku ambasadorku u Ukrajini Mari Jovanovič tokom njenog svedočenja u okviru procesa njegovog opoziva u Kongresu, prenosi Glas Amerike.

Posle njenog uvodnog izlaganja na javnom saslušanju u procesu opoziva Trampa u Predstavničkom domu Kongresa SAD, američki predsednik je napisao da je "situacija postala loša gde god je Jovanovič služila kao ambasadorka".

Predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja, demokrata Adam Šif pročitao je na saslušanju Trampove tvitove i pozvao Jovanovič da odgovori na predsednikove optužbe, prenosi Glas Amerike.

"Mislim da nemam takve moći. Zapravo mislim da gde god sam služila proteklih godina, ja i moje kolege smo učinili stvari boljim za SAD i zemlje u kojima sam služila", navela je Jovanovič.

Ona je dodala da je "veoma zastrašujuće" kada Tramp tvituje o njoj, a Šif je odgovorio da je to i bila namera američkog predsednika, i ocenio da su SAD prisustvovale "predsednikovom zastrašivanju svedoka u realnom vremenu".

Jovanovič je pre Trampovog tvita izjavila da joj niko nije dao obrazloženje za njenu prevremenu smenu s funkcije u Kijevu i da se osećala ugroženom zbog reči predsednika SAD da će "morati da prodje kroz neke stvari".

Ona je rekla da nije imala nikakvu političku agendu dok je služila u Ukrajini, već da je služila američkim interesima.

"Iako sam i tada razumela, kao što i sada razumem, da ambasadori služe predsedniku, teško mi je da shvatim da je privatni interes prevagnuo u odnosu na nacionalni", kazala je Jovanovič, govoreći o svojoj smeni u aprilu ove godine.

Ona je podsetila da joj je rečeno da Tramp vodi "prljavu kampanju protiv nje" i da želi njenu smenu.

Odgovarajući na pitanje člana Odbora za obaveštajna pitanja, demokrate Danijela Goldmana kako je protumačila Trampove reči u razgovoru s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da će kao ambasadorka "morati da prodje kroz neke stvari", Jovanovič je rekla da se osećala kao da joj neko preti.

"Nisam znala na šta tačno misli, ali mi nije zvučalo dobro. Zvučalo je kao pretnja", rekla je bivša američka ambasadorka u Ukrajini, vidno uznemirena, prenosi Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG