Dostupni linkovi

Policija u Parizu upotrebila suzavac i vodene topove protiv demonstranata


Pariz 16. novembra
Pariz 16. novembra

Francuska policija upotrebila je vodene topove i suzavac protiv demonstranata u Parizu koji su se okupili tokom obeležavanja godišnjice antivladinih demonstracija nazvanih žuti prsluci.

Policija je saopštila da su uhapšene 33 osobe, objavila je agencija Rojters. Okupljanje građana zabranjeno je u blizini poznatih turističkih destinacija – poput Ajfelovog tornja, dok je zatvoreno dvadeset stanica pariskog metroa.

Demonstranti su na gradskim ulicama palili kante za smeće, bacali betonske kocke i kaldrmu na policajce i podizali barikade. Prevrnuta su dva vozila, dok su jedan motocikl i vozilo zapaljeni – na šta je policija odgovorila vodenim topom i suzavcem.

U južnom delu grada na Trgu Italije demonstranti koji su skrivali lica upali su i oštetili poslovnicu bankovnog lanca HSBC. Takođe, nekoliko stotina demonstranata sprečeno je u pokušaju da zakrče pariski kružni put u tom gradu.

Prevrnuta su dva vozila
Prevrnuta su dva vozila

Takozvani protesti Žutih prsluka, koji su dobili naziv po jaknama ili prslucima koje su nosili demonstranti, otpočeli su novembra 2018. usled rasta cena goriva i porasta troškova života u Francuskoj. Protesti su prerasli u širi pokret protiv ekonomskih reformi koje je pokušao da sprovede francuski predsednik Emanuel Makron.

Tokom vremena protesti su izgubili na snazi – masovnost je sa desetina hiljada građana opala na nekoliko hiljada. Na vrhuncu – gradske ulice okupiralo je i do 300.00 ljudi.

XS
SM
MD
LG