Dostupni linkovi

Novi protesti Žutih prsluka uprkos obećanjima Macrona


Sa protesta Žutih prsluka u Parizu, fotoarhiv
Sa protesta Žutih prsluka u Parizu, fotoarhiv

Uprkos nedavnim obećanjima francuskog predsjednika Emmanela Macrona (Emanuel Makron) kao odgovor na socijalnu krizu u Francuskoj više hiljada pristalica pokreta Žutih prsluka ponovo je izašlo na proteste u francuskim gradovima.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova 5.500 demonstranata, od kojih 2.600 u Parizu, izašlo je na proteste do subote u podne širom Francuske. Prošle nedjelje u isto vrijeme na ulicama ih je bilo 9.600 od kojih 6.700 u Parizu.

Već više od pet mjeseci Žuti prsluci izlaze na proteste svake subote da traže više socijalne i fiskalne pravde na okupljanjima povremeno obilježenim nasiljem.

Francuski predsjednik je u četvrtak na konferenciji za novinare iznio niz mjera čiji cilj je da se poveća kupovna moć najsiromašnijih i srednje klase.

On je najavio, između ostalog, povezivanje rasta najnižih penzija sa inflacijom, olakšice za porez na prihod za 15 miliona domaćinstava od 2020. godine i raspoređivanje više državnih službenika na terenu.

U Parizu su demonstranti na ulice izašli u dvije grupe. Grupa organizovana na poziv sindikata CGT i Žutih prsluka okupila je nekoliko hiljada ljudi. Druga, koju su organizovali samo Žuti prsluci prošetala se ispred sjedišta više medija u glavnom gradu Francuske da protestuje zbog načina na koji mediji izvještavaju o njihovom pokretu.

Mjesec dana uoči izbora za evropski parlament oko 2.000 pristalica Žutih prsluka protestovalo je u Strazburu, mjestu gdje je sjedište Evropskog parlamenta. Demonstracije su počele mirno a zatim je postalo napeto, prenose novinari agencije Frans pres.

Policija je blokiral put do evropskih institucija i suzavcem uzvraćala na predmete koje su demonstranti bacali na policiju. Sat kasnije izbio je niz incidenata kada su demonstranti, neki obučeni u crno i maskirani bili samo nekoliko desetina metara od zgrade Savjeta Evrope, institucije koja okuplja 47 zemalja evropskog konitnenta.

Policija je uspela ponovo da potisne demonstrante koji su zapalili nekoliko kanti za smeće i pokušali da podignu barikade.

Policija tog okruga zabranila je demonstracije u nekim kvartovima Strazbura, uključujući one gdje se nalaze evropske institucije.

Demonstranti kao i pristalice Žutih prsluka preko društvenih mreža ocjenjuju da Macron nije dao ništa konkretno u svojim najavljenim mjerama, i da one nisu dovoljne.

Organizatori skupa u Strazburu izrazili su nadu da će dati međunarodni karakter svojoj borbi. Među francuskim zastavama vijorila se i njemačka zastava a demonstranti su pozivali Njemačku da se probudi kao i Francuska.

Demonstracije su najavljene i u više drugih gradova u Francuskoj. Neki su demonstranti planirali da preskoče ovu subotu da bi se koncentrisali na veće demonstracije 1. maja.

Pročitajte: Policijski stručnjaci vode istragu u unutrašnjosti Nort Dama

XS
SM
MD
LG