Dostupni linkovi

Zvaničnik: Turska će koristiti ruske PVO sisteme


Raketni sistem S-400
Raketni sistem S-400

Turska će koristiti svoje protivvazdušne sisteme ruske proizvodnje uprkos pretnjama sankcijama koje stižu iz Vašingtona, rekao je danas jedan turski zvaničnik, dva dana nakon sastanka predsednika dve zemlje, Redžepa Tajipa Erdogana i Donalda Trampa, u Beloj kući.

"Uradićemo šta moramo i (raketni sistem) postaće operativan. Način upotrebe će biti predmet naknadne odluke", izjavio je Ismail Demir, zvaničnik turskog ministarstva odbrane zadužen za kupovinu naoružanja.

U intervjuu sa emiterom CNN-a Turk, Ismail Demir je rekao da nije logično da bilo koja zemlja kupuje takve sisteme samo da ih stavi na stranu, i dodao da su Ankara i Vašington želeli da se bave tim problemom.

Prema njegovim rečima, Turska mora da "poštuje sporazume koje je potpisala jer je to u njenom interesu".

Erdoganov portparol je juče izjavio da "nema povratka na staro" i da će Turska aktivirati PVO sistem S-400. Taj protivraketni sistem je u središtu ozbiljnog spora Ankare i Vašingtona i bio je tema razgovora Trampa i Erdogana u četvrtak.

Turskoj prete sankcije zbog kupovine S-400, jedne od perjanica ruske industrije naoružanja, uprkos negodovanju SAD koje tvrde da rusko oružje nije kompatibilno s NATO standardima.

Po zakonu usvojenom 2017. američka vlada ima obavezu da uvede sankcije svakoj zemlji koja sklopi "značajne" sporazume o kupovini vojne opreme s američkim protivnicima, medju kojima je i Rusija.

XS
SM
MD
LG