Dostupni linkovi

Erdogan tvrdi da SAD nemaju pravo tražiti odustajanje od S-400


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom sastanka sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Bijeloj kući
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom sastanka sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Bijeloj kući

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) rekao je da Washington nije u pravu kad je predložio da se Ankara riješi ruske raketne obrane S-400 koju je kupio, nazvavši to kršenjem suverenih prava, navode turski mediji, prenosi Reuters.

Na sastanku u Bijeloj kući u srijedu, američki predsjednik Donald Trump pozvao je Erdogana da odustane od sustava S-400 koji je u Tursku počeo pristizati u julu, unatoč prijetnjama sankcijama iz Washingtona.

Upitan nakon sastanka hoće li Turska razmotriti da ne aktivira S-400, Erdogan je rekao novinarima da Ankara ne može naštetiti svojim odnosima s Rusijom. Također je ponovo odustao od mogućnosti kupnje američkog sistema odbrane US Patriota.

"Rekli smo: 'Vidimo prijedlog da se S-400 potpuno ukloni dok kupujemo Patriots kršenje našeg suverenog prava i sigurno ga ne smatramo ispravnim", citiran je Erdogan u turskim medijima.

"Ovo je najobvezujući element: imamo neke strateške napore sa Rusijom", rekao je Erdogan.

"Ne mogu napustiti S-400 zbog Patriotsa sada. Ako ćete nam dati Patriots, dajte im ih", dodao je turski predsjednik.

Zahvaljujući dobrim odnosima dvaju predsjednika, Turska je do sada izbjegavala američke sankcije koje bi zakonom trebalo pokrenuti zbog njihove kupovine S-400 raketnog sistema. Ali Sjedinjene Države zabranile su prodaju svojih borbenih aviona F-35 u Ankari i uklonile ga iz multinacionalnog programa za proizvodnju ratnog aviona.


XS
SM
MD
LG