Dostupni linkovi

Protest ispred prihvatnog centra 'Bira'


Ispred migrantskog centra Bira u Bihaću, 15. novembar

Ispred privremenog prihvatnog centra "Bira" u Bihaću, gdje se nalaze migranti i izbjeglice, nekoliko stotina građana protestovalo je, noseći transparente sa natpisima "IOM go home" i "Free Bihać".

Demonstranti kažu da su nezadovoljni reakcijom nadležnih organa Bosne i Hercegovine u protekle dvije godine, kada je riječ o migrantskoj krizi u Unsko-sanskom kantonu.

Traže zatvaranje prihvatnog kampa „Bira“, odnosno izmještanje izbjeglica i migranata na neku lokaciju van urbanog dijela grada.

U kampu “Bira” u Bihaću, gdje je smješteno 1.800 izbjeglica i migranata, u petak je uobičajen dan, iako danas, 15. novembra ističe rok do konačne odluke o sudbini tog i prihvatnog centra Mirala u Velikoj Kladuši u Unsko-sanskom kantonu, a u kojima je smješteno oko 2.000 izbjeglica i migranata.

Kako javlja dopisnica Radija Slobodna Evropa, ispred kampa „Bira“, kao i prethodnih dana, redovna je policijska patrola i grupa migranata vraćenih iz Hrvatske, koja želi dobiti smještaj u kampu.

Unutrašnjost kampa Bira
Unutrašnjost kampa Bira

Uvođenje policijskog sata za migrante na području Unsko-sanskog kantona su prije dva dana najavili ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić i ministrica zdravstva Nermina Ćemalović, nakon posljednjeg sastanka Operativne grupe za rješavanje migrantske krize koji je održan prije dva dana.

Kako su tada izjavili, to će značiti drastičnije mjere ograničavanja kretanja migranata iz prihvatnih centara Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, uključujući djecu bez pratnje.

Njima će biti zabranjen ulazak i izlazak iz dva navedena prihvatna centra.

XS
SM
MD
LG