Dostupni linkovi

Nema potvrde da je uveden policijski sat za migrante u Unsko-sanskom kantonu


Na ulazu u migrantski centar 'Miral'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Na ulazu u migrantski centar 'Miral'

Kako javlja dopisnica Radija Slobodna Evropa, migranti u migrantskom centru Miral kod Velike Kladuše nesmetano ulaze i izlaze iz centra. Nema niti jednog policajca ispred migrantskog centra.

Iz razgovora sa predstavnikom Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kažu da je petak običajan dan, te da nisu dobili nijednu novu uputu vezanu za izmiještanje ili ograničavanje kretanja migranata.

Potvrđeno nam je da je u ovom centru smješteno oko 600 migranata.

U blizini centra nalazi se desetak migranata koji nemaju smještaj.

Podsjetimo, danas ističe i rok do konačne odluke o sudbini dva prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu - Bire u Bihaću i Mirala u Velikoj Kladuši, u kojima je smješteno oko 2.000 izbjeglica i migranata.

Uvođenje policijskog sata za migrante na području Unsko-sanskog kantona su prije dva dana najavili ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić i ministrica zdravstva Nermina Ćemalović, nakon posljednjeg sastanka Operativne grupe za rješavanje migrantske krize koji je održan prije dva dana.

Kako su tada izjavili, to će značiti drastičnije mjere ograničavanja kretanja migranata iz prihvatnih centara Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, uključujući djecu bez pratnje.

Njima će biti zabranjen ulazak i izlazak iz dva navedena prihvatna centra.

Ispred migrantskog centra Bira u Bihaću, 15. novembar
Ispred migrantskog centra Bira u Bihaću, 15. novembar

Pored toga što danas ističe i rok do konačne odluke o sudbini dva prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu - Bire u Bihaću i Mirala u Velikoj Kladuši, još nije poznato šta će biti sa blizu 1.000 osoba, koliko ih trenutno boravi u kampu Vučjak nadomak Bihaća, čije je zatvaranje nedavno zatražio i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler tokom posjete Bihaću, 5. novembra.

Vlada Federacije BiH odlučila je na telefonskoj sjednici da ustupi na korištenje Ministarstvu sigurnosti BiH kasarnu Ljubače kod Tuzle i kasarnu Blažuj, u okolini Sarajeva, navodi se u odluci od 11. novembra u koju je Radio Slobodna Evropa imala na uvid.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je u četvrtak, 14. novembra u Sarajevu da su za migrante i izbjeglice obezbijeđene dvije nove lokacije u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini (UN BiH) apelovale su u četvrtak na vlasti u Unsko-sanskom kantonu (USK) da ne ograničavaju slobodu kretanja migranata i tražilaca azila, a od državnih vlasti traže da odmah odrede novu adekvatnu lokaciju za prihvat i smještaj migranata.

U saopštenju za javnost podsjećaju da je Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migracijskom situacijom na području USK 13. novembra donijela zaključke o uvođenju blokade dva prihvatna centra - Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši.

Ovim mjerama, migrantima i azilantima, uključujući djecu bez pratnje, zabraniti će se ulazak i izlazak iz ta dva centra, osim u slučaju pokušaja prelaska hrvatske granice.

"UN u BiH u potpunosti prepoznaje nesrazmjerni teret koji imaju vlasti USK i lokalne zajednice pogođene velikim brojem migranata i azilanata bez odgovarajućih sredstava ili rješenja", navodi se u saopćenju, uz napomenu da su dva spomenuta centra uspostavljena u koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH i da ih je Vijeće ministara BiH prepoznalo kao službene privremene prihvatne centre i da, do daljnjeg, ta odluka ostaje na snazi”, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG