Dostupni linkovi

Državljanin BiH osuđen u SAD-u jer je podržavao IDIL


Ramiz Zijad Hodžić, prvi s lijeva u gornjem redu, osuđen u SAD zbog davanja materijalne podrške teroristima

Ramiz Zijad Hodžić (45), rođen u Bosni i Hercegovini, osuđen je na 96 mjeseci zatvora zbog udruživanja radi pružanja materijalne podrške te za pružanje materijalne podrške teroristima, kako piše u optužnici. Nakon odsluženja osmogodišnje kazne bit će izručen u BiH, javila je novinska agencija The Associated Press.

Hodžić je, kako se navodi u presudi, finansijski podržavao Ramu “Abdullaha” Pazaru, koji je također porijeklom iz BiH i koji je otišao u Siriju gdje se pridružio militantima tzv. Islamske države gdje je i poginuo.

"Islamska država" (Islamska država Iraka i Levanta - IDIL) prograšena je terorističkom organizacijom od strane SAD i UN.

Hodžić je osuđen i da je finansijski podržavao i druge osobe u Turskoj, Saudijskoj Arabiji i drugdje koje su taj novac koristile za kupovinu vojnih uniformi, borbenih čizama, druge vojne opreme, odjeće, pribora, municije, mjerača dometa oružja i drugih potrepština od 2013. do 2015. godine.

Tužilac Matthew Drake je kazao da je “Hodžić bio arhitekt i organizator urote”, da je “Hodžić znao da je Pazara bio komandant u 'Islamskoj državi' odgovoran za 250 vojnika, kao i da je znao da se Pazara javno hvalio ubistvima, odsijecanjima glava te podržavao ropstvo”.

“Ono što je Pazara radio u Siriji je užasno”, kazao je tužilac Drake, izvijestio je lokalni list St. Louis Today.

Hodžićeva advokatica Diane Dragan je kazala da je “Hodžić slao Pazari stvari koje je sačuvao iz rata u BiH, poput čarapa”. Advokatica je kazala i da je “Hodžić svojoj djeci kazao da ne podržava tzv. Islamsku državu, šerijat (islamski zakon) niti pokoravanje žena”. Također je, kako navodi spomenuti list, navela da je “Hodžić dobitnik ordena Zlatni ljiljan kao najvećeg vojnog priznanja u BiH te da nikad nije negativno govorio o Americi”.

“On je pojedinac koji voli SAD. Volio je Abdullaha kao brata i pomagao mu je kad se (Pazara) liječio od ovisnosti o drogama”, kazala je advokatica Diane Dragan i dodala da se “Abdullah promijenio kad je došao u Siriju”. Sam Hodžić je u priznanju krivice kazao kako je “slao Pazari pomoć kako bi mu pomogao da zaštiti žene i djecu”.

Sutkinja Catherine Perry je kazala da bi, ako bi slijedila preporuke i dosadašnju praksu, trebala osuditi Hodžića na 30 godina zatvora. Nakon što mu je izrekla kaznu zatvora od osam godina zatvora, Perry je rekla da “vjeruje kako se Hodžić promijenio dok je bio u pritvoru te da je naučio lekciju”.

“Po izlasku iz zatvora Hodžić će biti deportiran”, naglasila je sutkinja Perry.

Suoptuženica Sedina Unkić Hodžić, supruga Ramiza Zijada Hodžića, priznala je krivicu i čeka na izricanje kazne. Drugi suoptuženi Nihad Rosić izjasnio se da nije kriv i čeka suđenje. Jasminka Ramić priznala je krivicu 2015., osuđena je na 36 mjeseci zatvora i puštena je na slobodu. Mediha Medy Salkičević priznala je krivicu i osuđena je na 78 mjeseci zatvora. Posljednji suoptuženik Armin Harčević je priznao da je donirao 1.500 dolara kazavši da je mislio da pomaže Bosance koji su otišli u Siriju da štite civile. Osuđen je krajem avgusta 2019. na 60 mjeseci zatvora.

Abdullah Ramo Pazara, rodom iz okolice Teslića koji se 1990-ih kao 17-godišnjak zajedno sa ocem Suljom borio u redovima Vojske Republike Srpske. Prema informacijama dostupnim američkim sudskim vlastima, poginuo je krajem septembra 2014. u Siriji boreći se u redovima tzv. Islamske države protiv Kurda u sirijskom gradu Kobaneu.

XS
SM
MD
LG