Dostupni linkovi

Armin Harčević osuđen u SAD-u zbog podrške teroristima u Siriji


Armin Harčević (dolje, u sredini)
Armin Harčević (dolje, u sredini)

Državljanin BiH i Sjedinjenih Država Armin Harčević (41), trenutno nastanjen u Ballwinu u državi Missouri, osuđen je na 66 mjeseci ili pet i po godina zatvora "zbog namjere da pruži materijalnu podršku teroristima te pružanja materijalne podrške teroristima", objavilo je američko tužilaštvo.

Armin Harčević, Ramiz Zijad Hodžić, njegova supruga Sedina Unkić Hodžić, Jasminka Ramić, Nihad Rosić i Mediha Medy Salkičević su se, navodi se u optužnici, udružili s ciljem pružanja podrške aktivnostima Abdullaha Rame Pazare i drugih znajući da će on i njegovi saučesnici koristiti tu podršku i resurse u svrhu borbe protiv sirijskih vladinih snaga i drugih.

Ramiz Zijad Hodžić i Sedina Unkić Hodžić čekaju presudu, Nihad Rosić čeka suđenje, Jasminka Ramić je osuđena na 35 i Mediha Medy Salkičević na 78 mjeseci zatvora.

Abdullah Ramo Pazara je poginuo u Siriji. Harčević je na sudu priznao da je donirao Pazari 1.500 dolara, kazavši da je "vjerovao da će tim novcem pomoći državljanima BiH koji su otišli u Siriju da zaštite civile, a prije nego što je saznao za zločine koje su počinili pripadnici takozvane Islamske države".

XS
SM
MD
LG