Dostupni linkovi

Hong Kong: Demonstranti paralizovali dijelove grada


Demonstranti bježe nakon što je policija ispalila suzavac na univerzitetu u Hong Kongu, 12. November 2019.

Antivladini demonstranti u Hong Kongu paralizovali su danas dijelove ovog velikog azijskog finansijskog centra treći dan uzastopno, a pojedine saobraćajne linije, škole i mnoge kompanije zatvorene su zbog eskalacije nasilja, javlja Rojters.

Oko 1.000 demonstranata blokiralo je puteve u centru poslovnog dijela grada tokom pauze za ručak napravivši velike gužve na ulicama.

Učesnici demonstracija nose maske na licima, iako su one zabranjene, i bacaju cigle na ulice u kojima se nalaze neki od najluksuznijih stambenih i poslovnih objekata.

Brojni policajci u opremi za razbijanje skupova pokušali su da potisnu demonstrante, oborili su pojedine ljude i koristili palice nedaleko od gradske berze.

Demonstranti i policija sukobljavali su se tokom noći u univerzitetskim kampusima samo nekoliko časova nakon što je visoki policijski zvaničnik rekao da je ovaj grad pod kineskom upravom gurnut "na ivicu potpunog raspada". U mnogim kampusima vladaju velike tenzije.

Aktivisti su noćas blokirali puteve, zapalili nekoliko vozila, bacili zapaljive bombe na jednu policijsku stanicu i razbili dijelove velikog tržnog centra.

Mnogi građani su jutros ostali blokirani na stanicama metroa širom grada nakon što su pojedini vozovi suspendovani, a saobraćajnice zatvorene.

Gradski biro za obrazovanje saopštio je da će sve škole sutra biti zatvorene zbog saobraćajnih i bezbjednosnih razloga.

Suzavac, gumeni meci i požari na protestima u Hong Kongu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG