Dostupni linkovi

Jeanine Anez se proglasila privremenom predsjednicom Bolivije


Senatorka Jeanine Anez nakon što se proglasila privremenom predsjednicom Bolivije, na balkonu predsjedničke palače, u La Pazu, Bolivija, 12. novembra 2019.
Senatorka Jeanine Anez nakon što se proglasila privremenom predsjednicom Bolivije, na balkonu predsjedničke palače, u La Pazu, Bolivija, 12. novembra 2019.

Bolivijska senatorica, desničarka i druga potpredsjednica Senata Jeanine Anez(52) proglasila je sebe privremenom predsjednicom Bolivije unatoč nedostatku kvoruma u Senatu tokom glasanja za njeno imenovanje koje su bojkotovali zastupnici ljevičarske stranke bivšeg predsjednika Eva Moralesa, javlja BBC.

Anez je položila zakletvu u zgradi vlade, iako nije bilo nikoga ko bi zakletvu primio, a Ustavni sud je odobrio njeno postavljenje.

"Neophodno je stvaranje klime socijalnog mira" rekla je Anez.

"Želimo da što prije raspišemo izbore", dodala je.

Anez je na vlast došla nakon što su ostavke, nakon Moralesa, podnijeli i svi ostali nasljednici predviđeni ustavom-potpredsjednik države, predsjednica i prvi potpredsjednik Senata kao i predsjednik parlamenta.

Morales je prethodno napustio zemlju i u utorak doputovao u Meksiko, koji mu je dodijelio politički azil.

"Odigrao se najpametniji i najodvratniji državni udar u istoriji", napisao je na Twiteru Evo Morales, i osudio samoproglašenje Anez za predsjednicu, "okruženu saučesnicima i pod vođstvom vojske i policije koji represiraju narod".

Morales je obećao da će nastaviti "borbu" i da neće prestati da se bavi politikom.

Takođe se zahvalio Meksiku na tome što mu je "spasao život".

S Moralesom su u egzil otišli i potpredsjednik Alvaro Garsija Linera i ministarka zdravlja Gabrijela Montanjo.

Morales, kao i potpredsjednik Bolivije, podnijeli su ostavke prije tri dana suočeni s pritiscima i protestima zbog optužbi za prevaru na izborima 20. oktobra, na kojima je Morales uvjerljivo pobijedio.

Lideri bolivijske opozicije su pozdravili proglašenje Anez za predsjednicu, a predvodnik uličnih protesta Luis Fernando Kamačo je pozvao na njihovo obustavljanje.

Privremena predsjednica treba raspisati predsjedničke izbore u roku 90 dana nakon ostavke predsjednika države, u skladu s ustavom.

Evo Morales sletio u Meksiko
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

XS
SM
MD
LG