Dostupni linkovi

Šarović: Podržavam 'mali Šengen'


Mirko Šarović
Mirko Šarović

Ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH Mirko Šarović (SDS) izjavio je u utorak da on podržava inicijativu "mali Šengen", odnosno povezivanja regiona, pod uslovom da to ne bude zamjena za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

"Govori se o inicijativi za unapređenje zone slobodne trgovine, o većem povezivanju. Ja sam od onih koji podržavaju tu inicijativu", kazao je Šarović novinarima poslije sjednice Savjeta ministara BiH.

On je dodao da je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić u Ohridu o tome razgovarao sa predsjednicima i premijerima ostalih zemalja, te da je o tome u utorak informisao Savjet ministara BiH.

"Mislim da BiH treba da bude u tom projektu od početka, suština je da se povezujemo u regionu, logično pod uslovom da to ne bude bilo kakva zamjena za evropski put BiH. Vjerujem da nije", ocijenio je Šarović.

Šarović je izrazio nadu da će BiH u decembru biti pozvana kako bi konkretnije razgovaralo o ovoj inicijativi.

Govoreći o sporu Srbije i Bosne i Hercegovine kada su u pitanju granice, Šarović je kazao da se pregovara o detaljima.

"Ukoliko se nađe zajednički jezik, onda ćemo imati sporazum o granici. To je uvijek dvosmjerna ulica. Važno je pitanje i treba na tome raditi", dodao je on.

Govoreći o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) za NATO, on je ponovio da je stav političara Republike Srpske jasan i da on govori o vojnoj neutralnosti.

XS
SM
MD
LG