Dostupni linkovi

Predložen pritvor za pet osoba u okviru akcije Var


Tužilaštvo BiH, ilustrativna fotografija
Tužilaštvo BiH, ilustrativna fotografija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor za pet osoba koje se sumnjiče za koruptivna djela, odnosno da su tokom 2019. godine, zahtjevali i primali darove i druge oblike koristi, kako bi pogodovali ishodima određenih fudbalskih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Mjera pritvora biće predložena zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Nakon ispitivanja petorice osumnjičenih, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, prema Sudu BiH, uputiće prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Tužilaštvo BiH, kako se navodi u saopštenju, intenzivno nastavlja istragu protiv svih osoba osumnjičenih u ovom predmetu, a koji se terete za organizovani kriminal, primanje dara ili drugog oblika koristi, te zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Prijedlog za određivanje pritvora, biće u zakonskom roku upućen prema Sudu BiH.

Podsjetimo, Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u ponedjeljak osam osoba u akciji kodnog naziva 'Var'.

Akcija 'Var' se odnosi na nezakonite aktivnosti fudbalskih menadžera, funkcionera Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (BiH) sudija, kao i namještanje utakmica Premier lige BiH i Prve lige Federacije BiH.

Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Krivičnog zakona.

Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu pretresli su i nekoliko lokacija u BiH.

U ponedjeljak se oglasio i Fudbalski savez BiH saopštenjem za javnost u kojem su naveli da bezrezervno podržavaju akcije otkrivanja nedozvoljenih i koruptivnih radnji, kako pojedinaca, tako i organizovanih grupa.

"Bez obzira na to što prve informacije govore da se radi o aktivnostima na nivou entiteta, koji statutarno i organizacijski imaju potpunu autonomiju u svome radu, ovom prilikom moramo istaći da je u ovom trenutku nanesena nemjerljiva šteta kompletnom fudbalu u BiH", navedeno je u saopštenju za javnost.

XS
SM
MD
LG