Dostupni linkovi

BiH: Dvanaest osoba uhapšeno zbog sumnje u namještanje utakmica


Agencija za istrage i zaštitu BIH, ilustrativna fotografija
Agencija za istrage i zaštitu BIH, ilustrativna fotografija

U policijskoj akciji, pod nazivom "Var", koju je u ponedjeljak provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), usmjerenoj zbog navodnog namještanja fudbalskih utakmica u Prvoj ligi Federacije BIH uhapšeno je 12 osoba, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol SIPA-e Luka Miladinović.

"Osumnjičena lica se sumnjiče se da su počinila krivična djela organizovanog kriminala, zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi", kaže Miladinović za RSE.

Osumnjičeni su fudbalski menadžeri, funkcioneri Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (BiH) i sudije, koji se terete se da su prekršile više članova Krivičnog zakona BiH. Uhapšeni se trenutno nalaze u prostorijama SIPA-e.

Iz Državne agencije za istragu i zaštitu rečeno je da su pretresi vršeni na pet lokacija, između ostalih u Novom Travniku, Šamcu i Orašju, a tokom akcije su pronađeni određeni predmeti koji će biti korišteni u daljem postupku.

Acija je urađena po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Aktivnosti se provode protiv osumnjičenih sudija i drugih službenih osoba angažovanih u okviru fudbalskih asocijacija, osumnjičenih da su tokom 2019. godine, zahtjevali i primali darove i druge oblike koristi, kako bi pogodovali ishodima određenih fudbalskih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

"Tijekom istrage, utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata, zahtijevali i dobijali određene novčane iznose, kako bi ishodovali povoljan rezultat za određeni nogometni klub", naveo je u saopštenju glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju.

Oglasio se i Fudbalski savez BiH saopštenjem za javnost u kojem navode da bezrezervno podržavaju akcije otkrivanja nedozvoljenih i koruptivnih radnji, kako pojedinaca, tako i organiziranih grupa.

"Bez obzira na to što prve informacije govore da se radi o aktivnostima na nivou entiteta, koji statutarno i organizacijski imaju potpunu autonomiju u svome radu, ovom prilikom moramo istaći da je u ovom trenutku nanesena nemjerljiva šteta kompletnom fudbalu u BiH", piše u saopštenju za javnost.

Dodaju da će Fudbalski savez BiH pružiti svaku vrstu podrške i pomoći nadležnim državnim institucijama, kroz dostupnu dokumentaciju i informacije sa kojima raspolažu, kako bi institucije uspješnije radile na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji pojedinaca koji učestvuju u radu fudbalskih organa i tijela.

XS
SM
MD
LG