Dostupni linkovi

AFP: Gana povukla priznanje Kosova


Gana je povukla svoje "preuranjeno" priznanje Kosova, saopštili su iz ove zapadnoafričke zemlje, prenosi AFP agencija.

"Vlada Gane je odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne zemlje", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Charles Owiredu za AFP u ponedjeljak. Owiredu je također rekao da su razlozi o povlačenju pojašnjeni Srbiji u pismu.

"Odluka za priznanjem Kosova je bila preuranjena", stoji u pismu upućenom Srbiji a u vezi odluke priznanja iz 2012. godine, piše AFP.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije saopštilo je ranije da je Republika Gana povukla priznanje Kosova.

Navodeći da je Gana time "postala 16. država, članica Ujedinjenih nacija, koja je povukla priznanje Kosova", Ministarstvo je na svom sajtu objavilo notu kojom ih je, kako navode, "Gana obavestila o povlačenju priznanja".

Za Radio Slobodna Evropa iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Kosovo rekli su da je vijest o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova od Gane "još jedna lažna vijest".

Savjetnik odlazećeg šefa diplomatije Jetljir Zuberaj izjavio je za RSE da je ovo "nastavak prljave kampanje Ivice Dačića na čemu ne vrijedi gubiti vrijeme".

"Gana ima akreditovanog ambasadora na Kosovu. Gana ima počasnog konzula na Kosovu koji ih predstavlja. U poslednje vrijeme, ministar Pacoli se sastao i sa ministarkom vanskih poslova Gane u UN-u u Nju Jorku", kazao je Zuberaj.

Predsjednik Kosova Hašim Tači je 2018. primio akreditivna pisma od ambasadorke Selme Frences Mancell, nerezidentne ambasadorke Republike Gane za Kosovo, koja je inače stacionirana u Turskoj.

Inače, Kosovo i Gana su 2012. uspostavili diplomatske odnose kada su tadašnji ambasador Kosova u SAD-u Akan Ismaili i Ambasador Gane u SAD-u Daniel Ohene Agyekum u Vašingtonu potpisali sporazum o tome.

Gana je priznala Kosovo 23. januara 2012. godine.

XS
SM
MD
LG