Dostupni linkovi

Srbija tvrdi da je Gana povukla priznanje Kosovu, Kosovo negira


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je Republika Gana povukla priznanje Kosova.

Navodeći da je Gana time "postala 16. država, članica Ujedinjenih nacija, koja je povukla priznanje Kosova", Ministarstvo je na svom sajtu objavilo notu kojom ih je, kako navode, "Gana obavestila o povlačenju priznanja".

"Zvanično smo obavešteni da vlada Republike Gane smatra da je njena odluka iz 2012. godine da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije bila preuranjena i da je to priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa predstavljalo kršenje Helsinškog dogovora, kao i fundamentalno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", navodi se u saopštenju srpskog Ministarstva.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je za televiziju "Prva" da je nota iz Ministarstva spoljnih poslova Gane stigla u toku vikenda.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Gane do ovog trenutka nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa(RSE) za potvrdu ove informacije.

Za RSE iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Kosovo rekli su da je vest o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova od Gane "još jedna lažna vest".

Savetnik odlazećeg šefa diplomatije Jetljir Zuberaj izjavio je za RSE da je ovo "nastavak prljave kampanje Ivice Dačića na čemu ne vredi gubiti vreme".

"Gana ima akreditovanog ambasadora na Kosovu. Gana ima počasnog konzula na Kosovu koji ih predstavlja. U poslednje vreme, ministar Pacoli se sastao i sa ministarkom spoljnih poslova Gane u UN-u u Nju Jorku", kazao je Zuberaj.

Predsednik Kosova Hašim Tači je 2018. primio akreditivna pisma od ambasadorke Selme Frences Mancell, nerezidentne ambasadorke Republike Gane za Kosovo, koja je inače stacionirana u Turskoj.

Inače, Kosovo i Gana su 2012. uspostavili diplomatske odnose kada su tadašnji ambasador Kosova u SAD-u Akan Ismaili i Ambasador Gane u SAD-u Daniel Ohene Agyekum u Vašingtonu potpisali sporazum o tome.

Gana je priznala Kosovo 23. januara 2012.

XS
SM
MD
LG