Dostupni linkovi

EU traži od Britanije da imenuje novog komesara 


Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Uprkos planovima Velike Britanije o napuštanju bloka od dvadeset osam zemalja članica, Evropska unija je poslala u utorak novi zahtjev Britaniji da predloži svog kandidata za komesara budućeg sastava Evropske komisije.

Sa kampanjom za vanredne izbore planirane za 12. decembar u toku, britanska vlada ne pokazuje mnogo interesa za ovo pitanje nakon što je premijer Boris Johnson bio prisiljen odgoditi Brexit planiran za 31. oktobar.
No, s druge strane, Evropska unija želi krenuti naprijed sa planovima prema kojima bi novi sastav Komisije počeo da radi 1. decembra sa Ursulom von der Leyen na čelu.

Evropska komisija se obično sastoji od po jednog predstavnika iz svake zemlje članice i ima ovlasti koje uključuju pregovaranje o međunarodnim trgovinskim sporazumima, predlaganje zakona o brojnim temama, uključujući okoliš i migracije.

Glasnogovornica Ursule von der Leyen izjavila je u utorak u Briselu da London nije odgovorio na pismo u kojem se od njih traži da imenuju komesara.

"Jutros je novoizabrana predsjednica poslala još jedno pismo vladi Velike Britanije, podsjećajući ih na njihove zakonske obaveze," izjavila je glasnogovornica Dana Spinant. Prema njenim riječima, von der Leyen očekuje odgovor do kraja sedmice.

Prema zakonima EU, Britanija je obavezna da predloži komesara. Ostalih 27 zemalja članica također je jasnog stava da London mora predložiti komesara, imajući u vidu da je prošlog mjeseca došlo do odgađanja izlaska iz Evropske unije.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona izjavio je u ponedjeljak da će Britanija ispuniti svoje zakonske obaveze.

XS
SM
MD
LG