Dostupni linkovi

Srušena vlada Moldavije


Moldavska premijerka Maia Sandu

Prozapadna vlada moldavske premijerke Maia Sandu, srušila se nakon što su izgubili glasanje o nepovjerenju u parlamentu.

Ukupno 63 od 101 zastupnika glasalo je u utorak protiv vlade premijerke Sandu. Zastupnici iz Demokratske stranke Moldavije (PDM) koju je osnovao odbjegli oligarh Vlad Plahotniuc, pridružili su se kolegama iz proruske Moldavske socijalističke stranke (PSRM) kako bi urušili aktuelnu vlast.

Socijalistička stranka koju predvodi predsjednik Igor Dodon podnijela je zahtjev za glasanje o nepovjerenju 8. novembra nakon što je kabinet premijerke promijenio proceduru za postupak imenovanja glavnog tužioca, prema kojoj bi premijer nominovano kandidate za tu poziciju.

Sandu je predložila da Venecijanska komisija, stručnu tijelo Evropske unije za ustavno pravo, pregleda amandmane nakon što stupe na snagu, no taj je prijedlog odbijen od strane Dodonove stranke.

Socijalisti su trenutno najjača politička snaga u lokalnom gradskom vijeću glavnog grada Kišinjeva.

Moldavija se bori sa implementacijom reformi koje brojni na zapadu traže nakon nestanka više od milijarde dolara iz državnih banaka pet godina ranije.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG