Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsjednik Moldavije pojačava sukob, odbija raspustiti parlament


Predsjednik Moldavije Igor Dodon u svom uredu 11. juna 2019.

Predsjednik Moldavije Igor Dodon u utorak je poništio dekret kojim je raspušten parlament, pojačavajući sukob između dvije vlade koje insistiraju na tome da one vode istočnoevropsku državu.

Siromašna bivša sovjetska republika, koja se nalazi između Rumunije i Ukrajine, nalazi se u političkom haosu od opštih izbora u februaru na kojima nijedan stranka nije osvojila jasnu većinu.

Prošlog vikenda, parlament je odobrio novu vladu sastavljenu od ranije nezabilježene koalicije pro-ruskih Socijalista i pro-evropskih snaga, koja je istisnula stranku uticajnog oligarha.

Ali Ustavni sud je je već bio naredio nove izbore i praktično je blokirao novu koaliciju suspendujući Dodona i postavljajući bivšeg premijera za privremenog predsjednika.

Bivši premijer Pavel Filip, iz Demokratske stranke koju vodi oligarh Vlad Plahotnjuk, iskoristio je svoj kratki mandat da raspusti parlament i sazove venredne izbore u septembru.

No Dodon je ovo poništio čim se vratio u ured.

"Smatramo odluku Ustavnog suda nelegitimnom i samovoljnom -- ona je suprotna temeljnim zakonima zemlje i predstavlja opasnost po sigurnost Moldavije," rekao je on nakon sastanka Nacionalnog vijeća.

Dodon je član pro-ruske Socijalističke stranke, koja je u subotu rekla da je spremna da se pridruži pro-evropskoj ACUM alijansi kako bi upravljala državom.

Obje stranke su rekle u izjavi parlamentu da se Moldavija "valja u korupciji" i da je "talac" oligarha.

Demokratska stranka, koja je prethodno bila na vlasti, je odbila da prizna vladu.

Pet evropskih država, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku je podržalo koaliciju.

Moskva je čestitala koaliciji i rekla da je "spremna da radi sa demokratski izabranim vlastima".

Moldavija, koja je bila u sastavu Rumunije prije nego što je postala sovjetska republika, a zatim i nezavisna, sadrži i separatistički region Pridnjestrovlje kojeg podržava Rusija.

XS
SM
MD
LG