Dostupni linkovi

Marinković: SAD žele da uključe verske lidere u proces pomirenja u regionu


Vladimir Marinković
Vladimir Marinković

„SAD žele više uticaja u Srbiji i zainteresovane su da pomognu u rešavanju političkih problema i pitanja“, izjavio je potpredsednik skupštine Srbije Vladimir Marinković nakon sastanka sa delegacijom američkog Stejt departmenta koju je predvodio ambasador za međunarodne religijske slobode Semjuel Braunbek.

Branubek boravi u poseti Beogradu tokom koje, prema rečima Marinkovića, sa zvaničnicima Srbije razgovara o religijskim pravima i kako se po tom pitanju može ostvariti saradnja Srbije i SAD.

Sastanak u Skupštini Srbije
Sastanak u Skupštini Srbije

„Naša zemlja je na jednom visokom nivou kada je u pitanju poštovanje religijskih prava i prava religijskih zajednica i za to smo od strane ambasadora Braunbeka i od strane Stejt departmenta pohvaljeni“, rekao je Marinković.

Dodao je da će to možda biti „još jedan pokušaj SAD da budu što involviranije u ovaj region. Da okupe sve verske lidere kako bi se mnogi nagomilani politički problemi što pre rešavali kako bi region mogao da nastavi što brže u evropske integracije. Tako da će se oni itekako baviti time da uključe i religijske lidere u ono što se zove proces pomirenja, proces saradnje“.

„Jako im je stalo da prosperitet Srbije bude veći i da Srbija što pre uđe u EU i da što više i na svaki drugi način ojača, tako da smo tu podršku dobili i dobijaćemo je u narednom periodu“, izjavio je Marinković nakon sastanka sa delegacijom Stejte departmenta koju je predvodio Semjuel Braunbek.

Marinković je rekao da su na sastanku razgovarali i o problemima i zaštiti verske baštine na Kosovu.

Ambasador za međunarodne religijske slobode Samuel Brownback na sastanku u Beogradu
Ambasador za međunarodne religijske slobode Samuel Brownback na sastanku u Beogradu

Predstavnici delegacije američkog Stejt departmenta posle sastanka u Skupštini Srbije nisu davali izjave. Oni su se tokom dana sastali i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem, a nakon tog susreta je američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri na Tviteru napisao da su verske slobode osnovno ljudsko pravo koje mora biti zaštićeno.

Američki ambasador za međunarodne religijske slobode Semjuel Braunbek će posetiti i Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Albaniju i Holandiju.

XS
SM
MD
LG