Dostupni linkovi

SAD ambasador za vjerske slobode dolazi na Zapadni Balkan i Nizozemsku


Veliki ambasador za međunarodne vjerske slobode Sem Braunbek 

Veliki ambasador za međunarodne vjerske slobode Sem Braunbek posjetiće Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Albaniju i Nizozemsku u periodu od 10. do 20. novembra, saopšteno je iz Stejt Dipartmenta.

Kako je navedeno u saopštenju ambasador Braunbek će na svom proputavanju Evropom prvo posjetiti Beogradu 11. novembra, gdje će se sastati sa srpskim pravoslavnim patrijarhom Irinejom i predstavnicima drugih vjerskih grupa kako bi razgovarali o pitanjima slobode vjera u Srbiji.

Dan poslije, 12. novembra posjetiće Srebrenicu i Sarajevo kako bi učestvovao u obilasku Memorijalnog centra i groblja, položivši vijenac u spomen na živote izgubljene na ovom mjestu, nakon čega će uslijediti sastanci sa vjerskim vođama.

"Ambasador Braunbek doputovaće u Prištinu 14. novembra, gdje će govoriti na događaju koji organizuje ambasada SAD na Kosovu, na temu vjerskog pluralizma mladih iz različitih vjerskih zajednica. Ambasador Braunbek će se takođe sastati sa vjerskim liderima", stoji u saopštenju.

Takođe, 15. novembra ambasador će posjetiti i Podgoricu kako bi se sastao sa lokalnim vjerskim liderima.

Od 18. do 19. novembra, ambasador Braunbek će biti u Tirani u Albaniji, gdje će govoriti na konferenciji "Religija kao instrument mira". Albanija je domaćin ove regionalne konferencije koja za cilj ima unaprijeđenje vjerskih sloboda u regionu. Ambasador Braunbek će se i u Albaniji takođe sastati sa raznim vladinim i vjerskim liderima.

Putovanje će završiti u Hagu u Nizozemskoj, gdje će učestvovati na sastanku Međunarodne kontakt skupine za vjersku slobodu na kojem će razgovarati o Međunarodnom savezu vjerske slobode s istomišljenicima, zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG