Dostupni linkovi

Vlast u Hong Kongu tvrdi da će naći način da zaustavi protetse


Hong Kong, anti-vladini protesti, ilustrativna fotografija
Hong Kong, anti-vladini protesti, ilustrativna fotografija

Šefica Vlade Hong Konga Keri Lam (Carrie Lam) obećala je u ponedjeljak da neće “štedjeti trud” kako bi se pronašli načini i sredstva da se zaustavi nasilje i okončaju antivladini protesti u Hong Kongu.

Komentar Keri Lam, kako piše Associated Press (AP), će vjerojatno potaknuti nagađanja da će u toku biti oštrije zakonske i policijske mjere na suzbijanju protesta.

"Ne želim ulaziti u detalje, ali samo želim jasno reći da nećemo štedjeti truda u pronalaženju načina i sredstava koji bi mogli što prije zaustaviti nasilje u Hong Kongu", rekla je Lam novinarima.

Ona je također odbila prihvatiti zahtjeve demonstranata za političkim ustupcima.

"Ako se još uvijek misli da će eskalacijom nasilja hongkonška vlada popustiti pritisku da udovolji tzv političkim zahtjevima, ja ovdje izjavljujem jasno i glasno: To se neće dogoditi", rekla je Lam.

Nasilje u ponedjeljak vjerojatno će još više rasplamsati strasti u Hong Kongu, nakon što je učenik koji je pao tokom ranijeg protesta podlegao povredama u petak, a policija je uhapsila šest poslanika tokom vikenda pod optužbom da opstruiraju lokalnu skupštinu. Svi su oslobođeni uz kauciju.

Policija je u ponedjeljak ispalila suzavac i postavila vodeni top u različite dijelove grada i uputila se na kampus kineskog univerziteta, gdje su studenti protestovali.

Policija u Hong Kongu pucala je i ranila jednog demonstranta, a bolnički zvaničnici rekli su u ponedjeljak da je ta osoba u kritičnom stanju poslije novih nemira na ovoj teritoriji pod kineskom upravom, javlja Rojters.

U Hong Kongu se već 24 sedmice uzastopno dešavaju prodemokratski protesti.

XS
SM
MD
LG