Dostupni linkovi

Socijalisti ponovo prvi na izborima u Španiji, veliki skok krajnje desnice


Predizborni plakat sa likom lidera Španske socijalističke radničke partije Pedra Sančeza
Predizborni plakat sa likom lidera Španske socijalističke radničke partije Pedra Sančeza

Vladajući socijalisti premijera Pedra Sančesa osvojili su najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Španiji, ali će veliki skok krajnje desnog Voksa koji je postao treća snaga u zemlji gotovo izvesno produžiti političku krizu u petoj ekonomiji Evropske unije(EU), javlja AFP.

Na jučerašnjim izborima, četvrtim u poslednje četiri godine i drugim za manje od sedam meseci, Sančesova Španska socijalistička radnička partija (PSOE) osvojila je 120 od 350 mandata u donjem domu parlamenta, prema rezultatima na osnovu 99,9 odsto prebrojanih glasova.

PSOE je osvojila tri mandata manje nego na prethodnim izborima, održanim 28. aprila, i još uvek je daleko od apsolutne većine od 176 poslanika, neophodne za formiranje vlade.

Ekstremno desni Voks, koji je na aprilskim izborima prvi put ušao u parlament, više je nego udvostručio broj poslanika i imaće 52 umeto dosadašnja 24 mandata.

Lideru Voksa, 43-godišnjem Santjagu Abaskalu, na velikom uspehu - osvojenom trećem mestu, čestitali su populistički i antimigrantski lideri iz Evrope, uključujući Francuskinju Marin Le Pen, Italijana Matea Salvinija i Holandjanina Gerta Vildersa.

Abaskal, čija stranka zagovara znatno tvrdju politiku i prema katalonskim separatistima i prema migrantima, obećao je noćas borbu protiv "diktature progresivaca".

Konzervativna Narodna stranka Pabla Kasada osvojila je drugo mesto i imaće 88 poslanika umesto 66, koliko je dobila u aprilu, kada je zabeležila najlošiji rezultat u istoriji.

Levičarska koalicija Ujedinjene možemo (Unidas podemos) Pabla Iglesijasa, koja je tokom leta odbila da pomogne Sančesu da formira novu vladu, imaće u novom sazivu 35 umesto 42 poslanika.

Najveći gubitnik izbora je stranka desnog centra Građani (Ciudadanos) koja je sa 57 spala na 10 poslanika, pošto je njen lider Albert Rivera odbio da pomogne socijalistima u formiranju vlade i pokušao da kopira neke tvrdokorne pozicije Voksa.

Tri stranke katalonskih separatista osvojile su ukupno 23 mesta u parlamentu.

Ishod jučerašnjih izbora ukazuje da neće biti brzog izlaska iz političkog ćorsokaka i da bi Španija još mnogo nedelja ili meseci mogla da ostane bez vlade u punom mandatu.

Sančesov ostanak na vlasti i dalje zavisi od mogućnosti da postigne dogovor s Iglesijasovom koalicijom Ujedinjene možemo i nekoliko regionalnih partija, u čemu nije uspeo posle aprilskih izbora.

Iako je prethodnih meseci odbijao da podrži Sančesa, Iglesijas je juče izjavio da će pomoći socijalistima da formiraju stabilnu levu vladu i time spreče formiranje desne koalicione vlade.

Lider konzervativaca Kasado obećao je da će raditi na okončanju višemesečne političke nestabilnosti, ali je priznao da je još uvek "lopta u Sančesovom dvorištu".

Kasadova Narodna stranka i Gradjani formirali su prethodnih meseci s Voksom mnoge gradske i regionalne vlade.

'Marš za slobodu' stigao u Barselonu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG