Dostupni linkovi

Izbori u Španiji: Vode socijalisti, krajnja desnica udvostručila broj mandata


Parlamentarni izbori u Španiji
Parlamentarni izbori u Španiji

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Španiji pokazuju da su vladajući socijalisti vode, ali i da je krajnje desna stranka Voks skoro udvostručila svoje trenutno prisustvo u parlamentu, prenosi AP.

Voks, koja je tek u aprilu ušla u parlament će izgleda postati treća politička snaga u zemlji, prema rezultatima sa 70 odsto prebrojanih glasova.

Socijalisti premijera Pedra Sančesa osvojili bi 122 mesta u nacionalnom parlamentu, jedno manje nego na aprilskim izborima.

To im međutim nije dovoljno za potrebnu većinu od 176 kako bi vladali sami, čak i uz podršku levičarska koalicije koja bi, prema preliminarnim rezultatima osvojila 24 mesta, što je sedam manje nego na poslednjim izborima.

Konzervativna Narodna stranka, mogla bi da osvoji 93 mesta u odnosu na ranijih 66.

Krajnje desni Voks skoro bi udvostručila svoje trenutno prisustvo u parlamentu sa 24 poslanika, na 53 mesta.

Španci su glasali četvrti put u četiri godine. Izbore je tražio socijalistički premijer Pedro Sančes, koji je na izborima u aprilu dobio najviše glasova, ali nije uspeo da dobije podršku dovoljnog broja poslanika da bi formirao vladu.

"Postoje samo dve mogućnosti: ili će se glasati za socijaliste tako da imamo vladu ili će se glasati za bilo koju drugu stranku koja će sprečiti Španiju da dobije progresivnu vladu", rekao je Sančes pristalicama na završnom mitingu u Barseloni.

Ranije bi socijalisti verovatno ušli u koaliciju sa levičarskim Podemosom, ali oni od aprilskih izbora nisu u dobrim odnosima, a i imaju male šanse da zajedno osvoje dovoljno mesta da formiraju vladu, navodi Rojters.

Španskom političkom scenom dominiraju socijalisti i konzervativna Narodna partija (PP), ali su u proteklih nekoliko godina podeljeni zbog finansijske krize i porasti popularnosti partije krajnje levice Podemos i desničarske Siudadanos.

Pitanje Katalonije

Nasilni protesti prošlog meseca u nemirnom severoistočnom regionu Katalonije zasenili su kampanju, ojačavajući desnicu, posebno Voks, čija je žestoka „antisepatistička“ retorika uticala na mnoge glasače, piše Rojters.

Ova stranka krajnje desnice prvi put je ušla u nacionalni parlament na poslednjim izborima održanim u aprilu.

Ankete su prognozirale da bi podrška Voksu sada mogla biti i duplo veća.

U strahu od ponavljanja nereda, Madrid je poslao 2.500 dodatnih policajaca da se priključe regionalnim snagama Katalonije. Više od 90.000 policajaca bilo je raspoređeno širom Španije.

Katalonski protesti zbog presude
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
XS
SM
MD
LG