Dostupni linkovi

Novi neredi na protestima u Hongkongu


Protesti u Hong Kongu, 10.11.2019.
Protesti u Hong Kongu, 10.11.2019.

Policija je ponovo bacala suzavac na antivladinim demonstracijama širom Hongkonga čiji su učesnici razbijali prozore prodavnica u tržnim centrima, gnevni zbog smrti studenta aktiviste i hapšenja prodemokratskih poslanika.

Student Čou C-Lok je u petak podlegao povredama zadobijenim od pada sa parking-garaže pošto je policija bacila suzavac na demonstrante.

Mnogi optužuju policiju za korišćenje oštre taktike koja uključuje masovnu upotrebu suzavca. Policija negira da je gurnula 22-godišnjeg studenta s garaže tokom protesta u ponedeljak i da je odlagala ukazivanje pomoći.

Protesti u toj autonomnoj kineskoj teritoriji održavaju se od početka juna. Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriji Kini.

Policija je bacala suzavac da bi očistila ulice u Cuen Vanu na severozapadu Hongkonga, a prethodno je u toj oblasti jurila demonstrante po tržnom centru Sitivok (Citywalk).

Na severoistoku Hongkonga, u oblasti Ša Tin, vlasti su zatvorile stanicu metroa pošto su demonstranti polomili prozore i oštetili aparat za kupovinu karata.

Uništavanja prodavnica u tržnom centru bilo je i u oblasti Tuen Mun, na severozapadu Hongkonga.

Suzavac, gumeni meci i požari na protestima u Hong Kongu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG