Dostupni linkovi

Rohani: Iran otkrio novo naftno polje


Rohani tokom govora pristalicama u gradu Jazd
Rohani tokom govora pristalicama u gradu Jazd

Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je da je na jugu zemlje otkriveno novo nalazište nafte, koje prema procenama sadrži oko 50 miliona barela sirove nafte.

Ova vest dolazi usred pooštravanja američkih sankcija i diplomatskih napora da se Teheran odseče od međunarodnog tržišta nafte, dok administracija predsednika SAD Donalda Trampa nastavlja da ulaže ono što Tramp naziva "maksimalnim pritiskom" na Iran zbog njegovog nuklearnog programa i oružja.

"Danas objavljujemo SAD-u da smo bogata zemlja i uprkos vašem neprijateljstvu i tiranskim sankcijama, iranski industrijski radnici i inženjeri su uspeli da otkriju ovo ogromno naftno polje", rekao je Rohani u govoru koji je održao u pustinjskom gradu Jazd, a prenosi Press TV.

Rohani je dodao da se ekonomska situacija u Iranu „poboljšava“ i da je naftno polje otkriveno u naftom bogatoj provinciji Huzestan.

Izvoz nafte je vitalni izvor prihoda za Iran, koji je očajnički težio da održi trgovinske kanale sa Kinom, Rusijom i Zapadom pod otvorenim pod pritiskom SAD-a.

XS
SM
MD
LG