Dostupni linkovi

Pompeo: Apsolutna vlast ugrožava vjerske slobode


Američki državni sekretar Majkl Pompeo kritikovao je danas one koji drže apsolutnu vlast kao prijetnju vjerskim slobodama.

Pompeo je tokom boravka u Vatikanu uputio poziv svima da se pridruže administraciji američkog predsjednika Donalda Trampa u savezu za promovisanje globalnih vjerskih sloboda.

On je rekao na konferenciji o ljudskom dostojanstvu i vjeri da je religija ugrožena kada vlastodršci imaju svu moć u svojim rukama, prenio je AP.

"Kada je državna vlast apsolutna, ljudsko dostojanstvo se gazi, umjesto da se čuva. Kada je državna vlast apsolutna, moralne norme se potpuno ruše. Kada je državna vlast apsolutna, ona zahtijeva da se građani klanjaju vlastima, a ne Bogu", rekao je Pompeo.

On je ukazao na Kinu, Kubu, Iran, Mijanmar i Siriju zbog narušavanja vjerskih sloboda.

Pompeo je održao govor u vrijeme kada su američke demokrate u Kongresu pokrenule istragu koja bi mogla da dovede do opoziva predsjednika Trampa.

Pompeo je juče kritikovao zahtjeve članova Predstavničkog doma da obave razgovore sa zvaničnicima Stejt departmenta o kontaktima sa Ukrajinom, koji su u centru istrage.

Demokrate tvrde da je Tramp prekršio zakon jer je zatražio od ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da pokrene istragu o aktivnostima Hantera Bajdena, sina nekadašnjeg potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena.

XS
SM
MD
LG