Dostupni linkovi

Protest ‘1 od 5 miliona’: Pitanja za Vučića na vratima RTS-a


'1od5 miliona': Građani postavili pitanja Vučiću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

'1od5 miliona': Građani postavili pitanja Vučiću

Organizatori protesta “1 od 5 miliona”, koji je u subotu održan u Beogradu, zalepili su na ulazu zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) papir sa 11 pitanja upućenih predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koje su, kako kažu, studenti želeli da mu postave 6. novembra, uoči njegovog gostovanja na javnom servisu.

Među pitanjima upućenim prvom čoveku države su i kada će posetiti Aleksandra Obradovića, uzbunjivača koji je medijima otkrio korupcionaške poslove u valjevskoj fabrici namenske industrije “Krušik”, kao i kada će smeniti ministra finansija Sinišu Malog “zato što je prepisao doktorat”.

“Kada ćete smeniti Batu Gašića (Bratislav Gašić, prvi čovek Bezbednosno-informativne agencije, prim. RSE)zato što proganja neistomišljenike? Kada ćete smeniti Nebojšu Stefanovića (ministra unutrašnjih poslova) zato što je slagao da je diplomirao? Kada ćete reći ljudima ko je ubio Staniku Gligorijević na naplatnoj rampi?”, neka su od pitanja studenata iz pokreta “1od5 miliona”.

Takođe, oni pitanju Vučića i zašto je od Dedinja napravio “sigurnu kuću za bivše palestinske obavještajce koji su na međunarodnim crnim listama”, te kada će iz njegove Srpske napredne stranke (SNS) izbaciti Milutina Jeličića i DragoljubaSimonovića, kojima se sudi za krivična dela – prvom za seksualno uznemiravanje svoje saradnice, a drugom za to da je naredio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića u Vrčinu.

Pitanja na koja očekuju odgovor od predsednika Srbije su i kada će “prestati da maltretirate ljude po javnim preduzećima” da glasaju za njega i njegovu stranku, kada će smeniti zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića “jer uništava grad”, te kada će reći javnosti ko je ubio jednog od političkih lidera Srba na Kosovu Olivera Ivanovića.

“Kada ćete prestati da nas delite?”, poslednje je pitanje na listi zalepljenoj na ulaznim vratima RTS-a.

Prethodno su građani, kojih je na protestu bilo više hiljada, na papirima napisali svoja pitanja ili komentare za Vučića, i ubacili ih u kutiju sa kojom je kroz masu prošetao jedan od aktivista. Organizatori su saopštili da će kutiju ostaviti ispred Predsedništva Srbije.

Četrdeset deveto po redu protestno okupljanje "1od5 miliona" počelo je na Platou ispred Filozofskog fakulteta, gde su građani potpisivali peticiju u kojoj se traži puštanje na slobodu Aleksandra Obradovića, uzbunjivača koji se nalazi u kućnom pritvoru nakon što je u medijima govorio o korupciji u fabrici namenske industrije "Krušik".

Građani potpisuju peticiju za oslobađanje uzbunjičava Aleksandra Obradovića
Građani potpisuju peticiju za oslobađanje uzbunjičava Aleksandra Obradovića

Građanima se obratio dr Vladan Čokić, naučni savetnik na Univerzitetu u Beogradu, koji je rekao okupljenima da naučna zajednica u Srbiji od 2015. godine nema raspisan naučni projekat.

"Ono sa čime se susrećemo je narušavanje akademske vrednosti univerziteta. Dolaze nam lažni doktorati. Ljudi, nemojte više da mrzite univerzitet u Beogradu", poručio je Čokić.

On je dodao da se Srbija pretvara u podaničko društvo i da više ne postoji partijsko uređenje već "sektaška država".

Čokić: Dolaze nam lažni doktorati
Čokić: Dolaze nam lažni doktorati

Ove sedmice su u fokusu protesta incidenti i tenzije ispred izgrade RTS-a, tokom protesta "1 od 5 miliona" 6. novembra, kada su okupljeni došli s namerom da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću postave pitanja uoči njegovog gostovanja na javnom servisu.

Povorka je prošetala od Platoa ispred Filozofskog fakulteta Ulicom Vase Čarapića do Kolarčeve, preko Terazija i Ulica kralja Milana i kneza Miloša do Takovske ulice i zgrade RTS-a, nakon čega su se građani kroz Svetogorsku i Makedonsku ulicu uputili do zgrade Rektorata gde je šetnja završena.

Ovaj protest održan je tri dana nakon što su se ispred zgrade RTS-a 6. novembra okupile pristalice pokreta "Jedan od pet miliona" i opozicionog Saveza za Srbiju (SzS), s namerom da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću postave pitanja uoči njegovog gostovanja na javnom servisu.

Situacija je, međutim, postala napeta u momentu kada se pojavila grupa koja je skandirala "Aco, Srbine" i parole protiv opozicionih političara.

Dve grupe koje je razdvajala policija u uniformi i civilu razišle su se dok je na RTS-u išla emisija u kojoj je Vučić bio gost. Do susreta demonstranata sa predsednikom Srbije nije došlo.

Bez susreta Vučića i demonstranata ispred RTS-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je 7. novembra, odgovarajući na navode studenata iz protesta "1 od 5 miliona" da su ispred RTS-a neidentifikovane osobe koje su se predstavljale kao policija onemogućavale kretanje građana, saopštilo da je reč o neistinitim informacijama.

MUP je saopštio da su u utorak veče ispred RTS-a bili "policijski službenici zbog neprijavljenog i nezakonitog skupa koji je pretio da izazove narušavanje javnog reda i mira u većem obimu".

MUP dodaje da je tu bio i "manji broj pripadnika Vojne policije koji su bili u neposrednom obezbedjenju predsednika Srbije".

Studenti iz udruženja "Jedan od pet miliona" rekli su da su ispred javnog servisa u utorak neidentifikovane osobe stojale u kordonima, a nisu imali službene legitimacije.Građanski protesti u Srbiji počeli su u novembru 2018. godine pod parolom "Stop krvavim košuljama" zbog toga što je grupa ljudi u Kruševcu, gradu u Zapadnoj Srbiji 200 kilometara udaljenom od Beograda, fizički napala opozicionog političara Borka Stefanovića.

Naziv šetnje je promenjen u "1 od 5 miliona" posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića: "Nek' vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim".

XS
SM
MD
LG