Dostupni linkovi

Mektić: Nema izmještanja migranata u Biru i Miral


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Dragan Mektić, ministar siguronosti Bosne i Hercegovine izjavio je za Radio Slobodna Evropa da su netačne informacije da će narednih dana doći do izmještanja dijela migranata u prihvatne centre „BIRA“ u Bihaću i „Miral“ u Velikoj Kladuši“.

Kako je rekao, u tim prihvatnim centrima nema kapaciteta za takvu aktivnost, ali da je prioritet ministarstva da se što prije ovaj kamp zatvori.

„ Radimo na tome da uspostavimo još dva prihvatna centra van Unsko-sanskog kantona i migrate iz tog kampa izmjestimo u njih. Naš je prioritet da što prije zatvorimo kamp „Vučjak“ i da te migrate prebacimo u ta dva nova kampa. U naredna dva do tri dana stvoriće se dodatni kapaciteti unutar postojećih prihvatnih centara u Sarajevu i dio migranata iz kampa 'Vučjak' će tamo biti prebačen“, kazao je ministar Mektić.

Mektić je potvrdio da kampovi „BIRA“ u Bihaću i „Miral“ u Velikoj Kladuši moraju ostati u funkciji i nakon 15. novembra, jer trenutno nema drugog načina zbrinjavanja migrata iz tih kampova.

„ Bez obzira što imamo novac, nemamo saglasnost lokalnih zajednica u Unsko-sanskom kanton , niti nam nude adekvatne lokacije i otvaranje novih kampova u ovom kantonu “, ističe Mektić, naglašavajući da Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migranstkom krizom u Unsko-sanskom kantonu nije mogla niti smjela donijeti odluku kojom se ne dozvoljava vlasnicima ovih objekata produženje Ugovora sa Međunarodnom organizacijom za migracije.

Istovremeno, reagujući na natpise pojedinih portala o izmještanju migranata iz kampa „Vučjak“ u Prihvatni centar „BIRA“, bihaćki gradonačelnik Šuret Fazlić je u petark rekao da do zatvaranja kampa „Vučjak“, bez obzira na zahtjev Evropske komisije, neće doći dok se ne pronađe prihvatni centar van Unsko-sanskog kantona u koji će migrati biti izmješteni, odnosno da ne dolazi u obzir da to bude prihvatni kamp „BIRA“ u Bihaću.

„ Mi radimo i dajemo sve od sebe da se počne cjelovito upravljati migrantskom krizom. Evo, Gradsko vijeće dalo je saglasnost za uspostavu Prihvatnog centra na lokaciji „Lipa“ i sada je na Ministarstvu sigurnosti da odluči o toj lokaciji“, kazao je Fazlić.

Gradsko vijeće Bihaća je u srijedu na vanrednoj sjednici dalo saglasnost za lokaciju „Lipa“ koju je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić predložio za formiranje prihvatnog kampa za smještaj izbjeglica i migranata.

Radi se o zemljištu u istoimenom naselju udaljenom oko 20 kilometara od centra Bihaća i to je, kako je kazao gradonačelnik Šuhret Fazlić, jedina lokacija van urbanog područja u vlasništvu Grada koja može poslužiti za ovu namjenu.

Ovaj prijedlog zvanično će biti proslijeđen Ministarstvu sigurnosti BiH i predstavnicima Evropske komisije koji će donijeti konačnu odluku hoće li na ovoj lokaciji i biti formiran Prihvatni migracioni centar.

Podsjetimo, gradonačelnik Bihaća već je ranije ovu lokaciju predlagao predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i UNHCR-a koji su je nakon obilaska ocijenili neprihvatljivom zbog nepostojanja objekata i udaljenosti neophodnih servisa (bolnice, policije i slično).

Ranije je iz Unsko-sanskog kantona od strane Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK predloženo „Medeno Polje“ kod Bosanskog Petrovca kao lokacija za uspostavu Prihvatnog centra za USK.

XS
SM
MD
LG