Dostupni linkovi

Generalna skupština UN-a osudila američki embargo Kubi


Američki predsjednik Donald Trump na 74. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u američkom sjedištu u Njujorku, 24. septembar 2019.

Generalna skupština UN-a u četvrtak je, 28. godinu zaredom, osudila američki ekonomski embargo Kubi, odbacujući američke brige za stanje ljudskih prava na tom karipskom otoku.

U 192-članoj Generalnoj skupštini, 187 članica je glasalo za osudu embarga, SAD, Izrael i Brazil glasali su protiv, a Ukrajina i Kolumbija suzdržale su se od glasanja. Prošle je godine skupština glasala sa 189 naprema dva glasa za osudu embarga, bez suzdržanih članica.

Rezolucije Generalne skupštine UN-a nisu zakonski obavezujuće i ne mogu se primjenjivati u praksi, ali one odražavaju stav svjetskog javnog mnijenja i daju Kubi prostor da svake godine u UN-u inicira glasanje protiv američkog embarga.

Sjedinjene Države uvele su embargo 1960. godine nakon revolucije koju je predvodio Fidel Castro i nacionalizacije imovine u vlasništvu američkih građana i korporacija. Dvije godine kasnije američke sankcije su pojačane, prenosi Associated Press.

XS
SM
MD
LG