Dostupni linkovi

Komšićev ured pozvat će francuskog ambasadora na razgovor zbog Macronovih izjava


Željko Komšić
Željko Komšić

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića najavljeno je da će pozvati sutra na razgovor ambasadora Francuske u BiH Guillauma Roussona kako bi razjasnio stavove predsjednika te države Emanuela Macrona iznesene u intervjuu za The Economist, javlja Fena.

Kako podsjećaju iz Komšićevog kabineta, Macron je kazao da je BiH tempirana bomba zbog povratka ratnika "Islamske države" (IDIL).

Kako su prenijeli mediji, Macron je za The Economist poručio da je BiH "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku".

Mediji navode da je Macron dodao kako se BiH suočava s problemom džihadista povratnika.

"Uvjeren sam da, prvo, moramo reformisati svoje procedure za članstvo u EU jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Također nisu ni političke, već su previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta. Drugo, ako ste zabrinuti za ovaj region, prvo pitanje nisu ni Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista, je Bosna i Hercegovina", rekao je, između ostalog, Marcon.

Inače, u Siriju i Irak od 2012. do 2017. godine otišlo je oko 180 muškarca iz Bosne i Hercegovine i više od 60 žena, s oko 60 djece. Prema studiji Regionalnog vijeća za saradnju, poginulo je oko 60 muškaraca, a u BiH se vratilo oko 50.

XS
SM
MD
LG